SUPERHEROJI: Koštana, Jovanča i hajduk Stanko rešavaju zločin

Stiže nastavak stripa „Družina Dardaneli“

SUPERHEROJI: Koštana, Jovanča i hajduk Stanko rešavaju zločin

Pop kultura -
Inspiracija je potekla od „Lige izuzetnih džentlmena“, a spojio sam junake srpske i evropske književnosti, kaže Pavle Zelić

Pisac Pavle Zelić i ilustrator Dragan Paunović zajedničkim snagama pripremili su nastavak stripa „Družina Dardaneli“.U drugoj epizodi junaci iz srpske književnosti - Koštana, Hajduk Stanko, Jovanča Micić - moraće da reše zločin koji se dogodio 1900. u Parizu. Knjiga i originalne table biće otvorene za javnost u četvrtak u 19 sati u SKC.- Inspiracija za „Družinu Dardaneli“ potekla je od „Lige izuzetnih džentlmena“ Alana Mura, odnosno ideje da se junaci klasične srpske i evropske književnosti obrade u stripu kao grupa tajnih agenata koji se bore protiv istih takvih likova s druge strane i interesima moćnika čija su ovi produžena ruka. U ovom serijalu ponovo smo se upoznavali s Hajduk Stankom Janka Veselinovića, Koštanom Bore Stankovića, Tolstojevim Vronskim, Savom Savanovićem Glišića, Andrićevim Karađozom, Ćosićevim Vukašinom Katićem i, najzad, jazavcem (pred sudom) Petra Kočića - kaže Zelić koji je farmaceut.

Svetski izgleda a iz domaće produkcije... Crteži slikara Dragana Paunovića
Svetski izgleda a iz domaće produkcije... Crteži slikara Dragana Paunovića

Neobičan spoj

Novost je da će se fanovi upoznati i s jednim junakom Branislava Nušića, kao i čuvenim junakom Dostojevskog.- Posle Jozefa K., Old Šeterhenda, dobrog vojnika Švejka i drugih, u novom albumu „Zločin na Svetskoj izložbi“ susrećemo se s Raskoljnikovim Dostojevskog, metamorfom Gregorom Samsom iz Kafkinog „Preobražaja“, monstrouznim Fantomom iz Opere Gastona Lerua i našim svetskim putnikom - Nušićevim Jovančom Micićem, u omažima literaturi koju smo voleli da čitamo (ili smo to pak morali u školi). Ideja je bila da se i internacionalizuju doživljaji družine širom Starog kontinenta na prelazu vekova i doba - kaže Pavle i dodaje:- Milje ovih pripovesti je svet tehnoloških čuda, arhitektonskih ludorija i opšte iščašenosti u odnosu na poznatu prošlost, nadovezujući se na imaginaciju, ali i stvarne koncepte naučnika i vizionara, u kojem je (skoro) sve moguće. I gde bolje da se vrhunac takvog drugačijeg i boljeg društva prikaže nego na čuvenoj Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, kad se univerzum mašte preklapao s našim na predivne i neočekivane načine, kao i u „Orijent ekspresu“, koji u ovoj verziji - leti.Osvojio svetSerijal „Družina Dardaneli“ odmah je postao fenomen, pa je tako adaptiran u radio-dramu. Nakon velike izložbe i promocije u u Parizu imaće svoju domaću premijeru u SKC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track