SVE BATINE LJUBAVI: Spiskao pare na Brižit Bardo pa pozajmio pare da se vrati u Beograd!
Foto: Nemanja Pančić, Profimedia

Godišnjica smrti glumačke legende

SVE BATINE LJUBAVI: Spiskao pare na Brižit Bardo pa pozajmio pare da se vrati u Beograd!

Pop kultura -

Bata Živojinović proveo je 55 godina u braku sa suprugom Julijanom, ali je kao student glume u Dubrovniku imao kratku vezu s vatrenom Francuskinjom.

Uloge ljubavnika Batu Živojinovića zaobilazile su i na filmu, kao i u životu.Više od pola veka voleo je samo Lulu, ali pre veze s njom bio je u kratkoj vezi s jednom Francuskinjom koja je bila plavuša, s dugom kosom boje hladnog meda, uvezanom u konjski rep a la Brižit Bardo. Svedok ove ljubavi bio je glumčev najbolji prijatelj, reditelj Strahinja Rodić.Neiskusni zavodniciBata i Straja su, mirno pušeći kao da su u pariskoj „Flori“, fiksirali dve lepe i zgodne Francuskinje. Kada su pogledi počeli da im se ukrštaju, usledilo je šmekersko zavođenje pogledom, a to je Bati bio dovoljan povod za akciju. Ugasio je cigaretu, podigao čašu i u maniru velikog glumca sa uzdignutom čašom lako se naklonio mladim damama. Bata i Straja tada nisu znali, a i kako bi, da obe mlade Francuskinje imaju polovinu srpske krvi po majčinoj liniji.- Ja sam Bata - rekao je, a ona je odgovorila:- Marijana Hold, a moja prijateljica, koja pleše s vašim prijateljem, zove se Anita Depolo. Obe radimo na filmu.- Moj prijatelj i ja smo studenti glume i nemamo ništa protiv ako biste nas pozvale da igramo u vašem filmu.Iste večeri bile su gošće na intimnoj večeri koju su im priredila dva beogradska kavaljera. Kada su ušli u njihov apartman, na stolu je goreo svećnjak s pet sveća, stajala je flaša šampanjca u ledu, a onda se začuo baršunasti glas Net King Kola i „Fascination“, piše u knjizi „Krstaši, Čuburci“ advokat Lale Vujadinović.Bekstvo iz JugoslavijeSutra se dogodilo ono što se moralo dogoditi. Brza i snažna letnja ljubavna čarolija, u očaravajućem drevnom Dubrovniku opila ih je kao „malvazija“ . Mnogi su na Krstu verovali da su pobegli u inostranstvo, jer se saznalo da su prodali lokal u Nišu. Na kraju su zaključili da kroz njihove džepove „duva promaja“ i da su definitivno dekintirani. Straja je rešio da potraži poslednju slamku spasa. Telefonom je pozvao majku s pričom da su opljačkani na plaži, a ne da su novac potrošili kako bi zaveli dve lepotice.

Dižu mu spomenikDOBIJA LEGAT U KORAĆICIBata Živojinović rođen je 5. juna 1933. u Koraćici, a njegovi meštani žele da mu se oduže tako što će mu napraviti legat. Deo njegove umetničke zaostavštine već se nalazi u Kinoteci. Međutim, postoji i dobar deo toga što njegova porodica želi da pokloni kako bi se napravio legat u mestu u kome se rodio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track