SVEČANOST: Zvezde slavile 50 godina Bitefa!
Foto: Aleksandar Jovanović

Jubilej pozorišnog festivala

SVEČANOST: Zvezde slavile 50 godina Bitefa!

Pop kultura -

Počasni gost Jedan od najznačajnijih pozorišnih reditelja na svetu, Robert Vilson, zvanično otvorio jubilarni festival teatra.

Gradu je potrebno jezgro koje može da reflektuje univerzum, svet, kao što je srednjovekovno selo imalo katedralu kao svoje središte, mesto gde su se ljudi okupljali tražeći prosvetljenje, znanje. To je bio Bitef proteklih 50 godina. Ovim rečima je jedan od najznačajnijih pozorišnih reditelja na svetu, Robert Vilson, sinoć svečano otvorio jubilarni 50. Bitef.U sali Narodnog pozorišta publiku su pozdravile mnoge zvezde festivala koje su obeležile njegovih pola veka, kao što su Ala Demidova, Majkl Koveni, Natalija Vagapova, Žorž Bani, Eimuntas Nikrošijus, kao i naši i regionalni gosti Dušan Jovanović, Haris Pašović, Borut Šeparović, Andraš Urban, Nikita Milivojević, Biljana Srbljanović, Dejan Mijač, Vladimir Stamenković i mnogi drugi.

Posle nekoliko minuta ćutanja na sceni, Robert Vilson je počeo svoj tridesetominutni govor u kome se prisetio nastanka svog najpoznatijeg ostvarenja „Pogled gluvonemog“, kao i „Pismo kraljice Viktorije“, čije je prvo izvođenje bilo upravo na Bitefu po pozivu Jovana Ćirilova.Tito ga iskulirao- Da nije bilo Ćirilova i Mire Trailović, koja je nakon izvođenja „Pisma kraljice Viktorije“ odlučila da Bitef bude koproducent mom delu u nastajanju „Ajnštajn na plaži“, ovakvih dela ne bi ni bilo. Da nije ovakve festivalske strukture, ne bi postojala moja ostvarenja. Zato hvala Bitefu što je rizikovao i posejao seme - rekao je Vilson.

On je otkrio da ga je nakon izvođenja „Pisma kraljice Viktorije“ u garderobi posetio Josip Broz Tito.- Tito je ušao u moju garderobu i nije ništa rekao o mojoj predstavi, već me je samo upitao: „Gospodine Vilson, da li poznajete Elizabet Tejlor?“, a pošto sam odgovorio da ne znam, on se okrenuo i otišao - uz osmeh je ispričao poznati reditelj.

On je izrazio veliku zahvalnost što je došao nakon 45 godina u Beograd jer ga za ovaj grad vezuju lepa sećanja.

Zasluge Mire Trailović

- Miru Trailović sam upoznao 1971. godine. Pozvala me je da predstavim svoje delo „Pogled gluvonemog“. Tada sam došao u ovaj grad i upoznao tople i prijateljski nastrojene ljude. Moramo da podržimo i zaštitimo institucije i festivale kao što je Bitef. Ako izgubimo kulturu, gubimo svoje pamćenje - rekao je Vilson na kraju svog govora, a publika ga je pozdravila dugim aplauzom, nakon čega je na scenu izašao plesni teatar Tao iz Pekinga i izveo predstavu „6i7“, koja je zvanično otvorila jubilarni Bitef.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track