TAJNA ŽIKINE DINASTIJE: Zbog ovog sukoba malo je falilo da film ne bude snimljen!
Foto: Youtube

Ovo sigurno niste znali

TAJNA ŽIKINE DINASTIJE: Zbog ovog sukoba malo je falilo da film ne bude snimljen!

Pop kultura -
Scenario za Žikinu dinastiju Zoran Čalić je napisao krajem 1984. Već početkom naredne godine počele su pripreme za snimanje novog nastavka superpopularnog filmskog serijala Lude godine. Sve je bilo dogovoreno - pronađen novac, odabrane lokacije i potpisani ugovori s glumcima - ali početak snimanja se odlagao nekoliko puta.

Zbog previše posla, glavni glumac Dragomir Bojanić Gidra nije mogao odvojiti mesec i po za snimanje Žikine dinastije. Odlaganje snimanja ozbiljno je dovelo u pitanje realizaciju ne samo Žikine dinastije već celog nastavka serijala Ludih godina.

"Gidra je te 1985. snimio sedam-osam filmova. Nije znao gde će pre, jer je igrao i neke predstave u pozorištu - ispričao je tvorac Ludih godina reditelj Zoran Čalić.

"Film se nije mogao snimiti bez njega. I zato sam bio primoran da odlažem početak snimanja nekoliko puta. Taman sve dogovorimo, napravimo knjigu snimanja s jasnim planom, a onda mi se javi Gidra i kaže da ne može. Šta ću, onda zovem druge glumce i tehničko osoblje kako bih ih obavestio da odlažemo. Posle drugog odlaganja, pozvao me je Marko Todorović i rekao da vraća ulogu", ispričao je Čalić.

Prema Čalićevom svedočenju Todorović je rekao da i on ima druga posla i da ne glumi samo Gidra u filmu.

"Ranije sam planirao odmor i neću ga pomerati. Možete vi bez mene", citirao je Čavić reči Marka Todorovića.

"Njegova uloga je bila velika i nije dolazilo u obzir da snimamo bez Marka. Pokušao sam da ga odobrovoljim. Našli smo se nekoliko puta u kafani kako bih omekšao njegov stav. Na kraju smo snimili film koji je doživeo neverovatan uspeh kod publike. Gidra je znao za tu priču i često je podbadao Marka na snimanju. Inače, odlično su se slagali. Pripadali su različitim glumačkim stilovima, ali su na setu i van njega bili sjajna kombinacija", ispričao je Zoran Čalić.

Filmski reditelj i scenarista Zoran Čalić preminuo je 2014. godine u Beogradu. Čalić je autor više od 20 igranih filmova, među kojima su najpopularniji "Lude godine, "Žikina dinastija", "Došlo doba da se ljubav proba", "Ćao inspektore".

(Nadlanu/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track