U POTRAZI ZA SNOM: Srpski dokumentarac nadmašio oskarovca
Foto: Promo

Mladen Mitrović dolazi na Beldoks

U POTRAZI ZA SNOM: Srpski dokumentarac nadmašio oskarovca

Pop kultura -

Moj film je dobio nagradu na festivalu u Sarajevu i pretekao čak i priču o pevačici Ejmi Vajnhaus

Dokumentarac Mladena Mitrovića „U potrazi za snom“ otvoriće 12. maja ovogodišnji Beldoks. Film je sniman pet godina u 12 država, a počinje za vreme cunamija u Tokiju, kad reditelj pokušava da stupi u kontakt s kompozitorkom muzike za svoj prvenac „Haustorče“ (1987) Jadrankom Stojaković. Ubrzo nakon toga odlazi na proslavu mature u svoj rodni grad Sarajevo, gde će sasvim slučajno sresti jednog od 11 nekadašnjih glumaca iz svog diplomskog filma, a onda odlučuje da pronađe i druge učesnike.- Mene film nikad nije interesovao, već sam želeo da njime kao sredstvom ispričam neke svoje priče. Nakon 20 godina pauze odlučio sam napravim dokumentarac i pronađem decu iz mog prvenca snimanog u Sarajevu koja žive svuda po svetu. Otišao sam na put dug 50.000 kilometara u potrazi za svojim junacima. Tražeći njih, spajao sam deo svoje prošlosti - započinje priču za Kurir Mitrović.Iz projekta „U potrazi za snom“ stao je Unesko, kao i ministarstva kulture Srbije, Hrvatske i Bosne.- Obišao sam Tunis, Sibir, ratom zahvaćeni Irak i Kaliforniju. Film je, u nekoliko reči, metafora o dobru i zlu. Borbi između deteta i sveta odraslih. Dečji svet gubi bitku pred svetom odraslih, a kad ljudi ostare, dečji opet pobedi u njihovoj glavi. Moji junaci su se vratili mentalno u vreme kad su bili mali - kaže Mladen i dodaje:- Oni rade razne poslove. Jedan vozi kamion, drugi je socijalni radnik u Švedskoj, treći je gastarbajter, četvrti je angažovan kao bodigard u Iraku, dvojica momaka koji žive u Srbiji su policajac i pesnik... Različite profesije, a povezuje ih to što su likovi iz mog filma, škole i navijaju za Železničar.„U potrazi za snom“ 2017. biće ozbiljan kandidat da Srbiji donese Oskara, a već je pobedio na festivalu ovogodišnjeg dobitnika prestiženog priznanja - dokumentarac „Ejmi“.- Moj film je dobio nagradu publike u Sarajevu i pretekao je čak i priču o Ejmi Vajnhaus. Moram nešto da uradim s njim da bih ušao u trku za Oskara. Moj film je cunami smeha i suza i reaguje se na emotivnoj osnovi. Nije klasičan dokumentarni film jer ima filmsku strukturu. Epska je i lirska priča, a na projekcijama još niko nije izašao pre kraja. Stranci nemaju strpljenja da gledaju naše probleme i strahove. Ima lokalnih stvari koje je teško prevesti. Naša publika na tim delovima umire od smeha, a stranci ne reaguju. Imam nameru da nešto uradim i odem na dodelu Oskara, pa makar i poginuo - zaključuje Mitrović.

Mladen Mitrović
Mladen Mitrović

Teške mukeMUSTAFA NADAREVIĆ I MIRA BANJAC ISPALI U MONTAŽIFilm „U potrazi za snom“ neobičan je jer traje dva i po sata, a u montaži su morali da iz njega ispadnu Mustafa Nadarević i Mira Banjac.- Ćira Blažević je ostao u filmu. Pristao je odmah jer sam i ja lud kao i on. U mom filmu nije bilo mesta za Miru Banjac i Mustafu Nadarevića jer fizički nisu mogli da uđu. Želja mi je da napravim veliku seriju u koju će stati sav materijali - iskren je Mitrović.

Rođen na snimanju filmaPAJA VUISIĆ JE MAMU VOZIO NA POROĐAJMladen Mitrović nije slučajno postao reditelj, on je rođen na filmskom setu.- Moja majka i ja smo napravili zajedno prve filmske korake. Došla je na snimanje filma „Parče plavog neba“ kao lektor u devetom mesecu trudnoće. Pokojni Paja Vuisić vozio ju je na porođaj u Sarajevo. Nikad nisam pogledao taj film do snimanja novog i shvatio sam da imamo iste junake - objašnjava reditelj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track