U Srbiji sve manje čitalačke publike
Foto: Saša Urošev

Svetislav Basara dobitnik nagrade “Dušan Vasiljev'

U Srbiji sve manje čitalačke publike

Pop kultura -

KIKINDA: Svetislav Basara, autor romana “Andrićeva lestvica užasa", dobitnik je književne nagrade “Dušan Vasiljev” za 2016. godinu, koju dodeljuje Grad Kikinda.

U konkurenciji za ovu prestižu nagrada našlo se 125 naslova, a žiri u sastavu Ana Pejović, Vladimir Arsenić i Srđan Srdić, odluku je doneo jednoglasno.

Žiri je ocenio da Basaru kao eksplicitno političkog pisca, često kolumnistički nastrojenog, zanima izvrganje ruglu fame oko srpsko-hrvatskih sukoba, odnosno pokušaj da kroz figuru Andrića, progovori o sudbini ovdašnje literature i umetnosti.

Višestruko nagrađivani književnik rekao je da se Dušanu Vasiljevu nije se posrećilo da poživi, ali da je iza sebe upečatljivu poeziju:

-Sve nagrade su podjednako važne, naravno, one relevantne. Nagrada “Dušan Vasiljev” to jeste - ocenio je Basara i konstatovao da je u našoj zemlji sve manje čitalačke publike:

- Ja na to ne mogu da se požalim. Mogu vam reći da književne nagrade više ne izazivaju naročitu pažnju. Meni je po obelodanivanju odluke žirija, čestitao samo jedan čovek- rekao je Basara.

Upitan da li je, u odnosu na postojeću čitalačku publiku, produkcija na srpskoj književnoj sceni velika, Basara je odgovorio:

-Kada sam bio mlađi kukalo se da se nedovoljno štampaju knjige. Sada kukaju da se preterano štampa. Mislim da nema mesta zamerkama. Koliko god to zvučalo markistički, iz tog kvantiteta izađe kvalitet. Tehnički je danas mnogo lakše štampati knjigu nego pre 30 ili 40 godina. Kad već postoji takva mogućnost, mnogi je koriste- rekao je Basara.

Grad Kikinda dodeljuje književnu nagradu "Dušan Vasiljev" u želji da promoviše savremenu književnost, ali i da oživi sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Goran Bregović u avionu koji nosi njegovo ime

S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track