U SUSRET 89. DODELI OSKARA: Sve tajne crvenog tepiha najprestižnije filmske nagrade
Foto: Profimedia

Holivud

U SUSRET 89. DODELI OSKARA: Sve tajne crvenog tepiha najprestižnije filmske nagrade

Pop kultura -

Pojam crvenog tepiha prvi put je pomenut pre 2.500 godina u grčkoj tragediji "Agamemnon" i tada je bio rezervisan samo za bogove, dok se danas ovaj termin vezuje za holivudske zvezde koje pre velikih ceremonija paradiraju tim tepihom.

Svetski najpoznatiji od svih crvenih tepiha svakako je onaj koji se postavlja ispred teatra Dolbi u Holivudu, gde će u nedelju biti manifestacija dodele filmskih nagrada Oskar. Za to je zadužena kompanija Signičer Sistems Grup, koja izrađuje ovaj tepih veći od 4.600 metra kvadratna.

Ova firma se brine ne samo da tepih sija tokom ceremonije, već i da se na njemu ne okliznu zvezde. Prostiranje tepiha počelo je ove sedmice, a taj mukotrpni posao kompanija iz Teksasa obavlja od 2008. godine.

"Radimo na mnogo različitih događaja, ali nijedan nije poput ovoga" priznaje menadžer kompanije u izjavi za LA Tajms.

Ekipa od 18 radnika počela je prostiranje crvenog tepiha duh Holivud bulevara ispred Dolbija još 21. februara a za čitav posao biće im potrebno 900 radnih sati.

Potom će se po njemu i oko njega okupiti zvezde, turisti, ulični izvođači i nervozni čuvari, prenosi Klix.ba.Prvi crveni tepih postavljen je još 1922. godine na premijeri filma "Robin Hud". Njegovo postavljanje uvedeno je da bi ljudi znali kuda tačno treba da se kreću, da se gosti ne bi okliznuli ili sapleli dok hodaju, ali i zbog glamura kojim odiše. Obezbeđenje pomno čuva tepih jer se dešavalo da prolaznici odseku njegov deo i onda pokušaju da ga prodaju, naprimer na "i-Beju". Tepih se nakon jednog korišćenja uništava.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNI INTERVJU S MONIKOM BELUČI: Kusturica me najbolje poznaje kao ženu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track