VESNA DEDIĆ ZA KURIR: Srećna sam kad me zovu lakim piscem!
Foto: Promo

Pisac o novom romanu i podelama na sceni

VESNA DEDIĆ ZA KURIR: Srećna sam kad me zovu lakim piscem!

Pop kultura -

Armija mojih čitalaca meni daje za pravo da ovima na biciklu mahnem sa osmehom i da ih pustim da nazivaju moje knjige kako im je volja

Vesna Dedić nedavno je objavila osmi roman „Seti se naše ljubavi“. Neobičan naslov autorka emisije „Balkanskom ulicom“ dala je po pesmi Nade Knežević. U razgovoru za Kurir ona otkriva ko joj je bio inspiracija za priču i kako se nosi s kritikama.- Roman prati četiri generacije žena u jednoj porodici od perioda pred Drugi svetski rat do danas. Volim da pišem melodrame u kojima sebe pronalaze današnje devojke i žene, ali i da istražujem o navikama, modi i zabavi u određenoj epohi. Jedna od najvažnijih scena u novom romanu dešava se na Beogradskom proleću 1971, kad je Nada izvela pesmu „Seti se naše ljubavi“, a mlada Bisera Veletanlić „Ne plači“.Inspiracija za knjigu nije vam bila samo Nadina pesma, već i Olja Ivanjicki. Kako?- Olju Ivanjicki sam mnogo volela i poštovala, a mislim da je i ona mene. Uvek mi je bilo žao zašto Skupština grada nije prihvatila njenu ideju da se na drugoj obali reke, preko puta spomenika Pobednik, koji drži pticu u ruci, sagradi pobednica koja bi pustila tu pticu. Kada sam počela da pišem roman o ženama koje su poput ptica zarobljenih u rukama veličanstvenih pobednika, setila sam se Olje i oživela je u romanu. Sve što govori u knjizi ona je zaista u nekim intervjuima i rekla. Ništa nisam izmislila.

Kojoj ženi biste podigli taj spomenik pobednica?- Beograd je dužan da napravi spomenik majkama i svim ženama koje su, pored branilaca, heroja, znanih i neznanih junaka, takođe sačuvale ovaj grad. Kako se boriti s eptiketom da ste autori tvz. lakog štiva?- A što bih se borila? Lepo narod kaže: „Što se trpaš u odlične kada nisi ni vrlo dobar“ i „Gde ćeš biciklom na Rusiju“. Armija mojih čitalaca meni daje za pravo da ovima na biciklu mahnem sa osmehom i da ih pustim da nazivaju moje romane kako im je volja. Neko je jednom rekao: „Što se više udaljavaš od svoje sujete, sve si bliži svojoj sreći“. Ja sam se odavno oprostila sa svojom sujetom i neopisivo sam srećna čak i kada me nazivaju lakim piscem.

Ekranizacija „Zauvek u srcu“ČEKAM SNIMANJE TV SERIJEProdali ste prava za ekranizaciju vaša dva romana. Da li ćemo uskoro gledati neku seriju ili film po vašoj knjizi?- Nisam prodala već sam na zahtev „Košutnjak filma“ s Markom Marinkovićem uradila dramatizaciju trilogije „Zauvek u srcu“ i napisala 13 epizoda pre nekoliko godina. Zašto to nikada nije snimljeno, zaista ne znam.

Lj. Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track