(VIDEO) 9 NAJLEGENDARNIJIH AKCIONIH FILMOVA: Gledali smo ih kao deca, ali nastavci i dalje pristižu
Foto: Facebook Printscreen

Eksplozivni

(VIDEO) 9 NAJLEGENDARNIJIH AKCIONIH FILMOVA: Gledali smo ih kao deca, ali nastavci i dalje pristižu

Pop kultura -
Itan Hant, Neo, Džon Meklejn samo su neki od akcionih junaka koje pamtite, a izdvojićemo one čije avanture i dalje gledamo.

U vreme kada Holivud pati od nedostatka kreativnosti i od kad se sveo na rebrendiranje, rimejkove, beskrajno snimanje nastavaka, moramo izdvojiti najveće akcione franšize svih vremena.

1. "Born" Broj filmova u serijalu: 5

Prvi film: "Bornov identitet" 2002. - Poslednji: "Džejson Born" izlazi 2016.

Filmovi koji su od Met Dejmona napravili ikonu akcionih filmova, Born serijal značajno je osvežio žanr špijunskih filmova.

2. "Umri muški" Broj filmova u serijalu: 5

Prvi film: "Die hard" 1988. - Poslednji: "A good day to die hard" 2013.

Brus Vilis napravio je od ovih filmova kultne klasike, mada se fanovi danas mole da razmišlja o penziji, pošto su poslednja dva filma dobili, najblaže rećeno, očajne kritike.

3. "Pobesneli Maks" Broj filmova u serijalu: 4

Prvi film: "Mad Max" 1979. - Poslednji: "Mad Max: Fury Road" 2015.

Do skoro smo ih nazivali trilogijom i tvrdili da niko ne može da zameni Mel Gibsona, ali ne samo da nismo bili u pravu, već je najnoviji film sa Šarliz Teron i Tom Hardijem, možda i najbolji u franšizi. Željno iščekujemo nastavke.

4. "Rambo" Broj filmova u serijalu: 4

Prvi film: "First Blood" 1982. - Poslednji: "Rambo" 2008

Ovim filmom, Stalone je, uz Švarcenegera, postao simbol akcionih heroja osamdesetih. Rambo je ono što svaki dečak sanja da postane - nepobedivi junak (zanemarićemo to što je istraumirani povratnik iz Vijetnama).

5. "Terminator" Broj filmova u serijalu: 5

Prvi film: "Terminator" 1984. - Poslednji: "Terminator:Genesys" 2015.

Krenućemo od najgore informacije, 3 poslednja filma su loši, baš loši. E, kad smo prešli preko toga, vreme je da se podsetimo prva dva remek dela, čiji sjaj ništa neće pomutiti. Niko neće smestiti Arnolda Švarcenegera i "dobru glumu" u istu rečenicu, ali postoje uloge za koje je neko naprosto rođen.

6. "Smrtonosno oružje" Broj filmova u serijalu: 4

Prvi film: "Smrtonosno oružje" 1987. - Poslednji: "Smrtonosno oružje 4"

Sećate li se vremena kad je Mel Gibson glumio u svakom dobrom filmu? Dobro, ali ne mislimo na "Hrabro srce", već na filmove koji su izmislili novi žanr, takozvanu "buddy cop" akcionu komediju. Sa kolegom Denijem Gloverom ostvario je jednu od najzabavnijih uloga u karijeri.

7. "Predator" Broj filmova u serijalu: 3

Prvi film: "Predator" 1987. - Poslednji: "Predators" 2010.

Dobro ste pročitali, 3 filma, apsolutno ne priznajemo postojanje užasnih "Aliens vs. Predator" nastavaka. Prvi deo sa Švarcenegerom sigurno je najbolji, ali se ni nastavak Denija Glovera ne sme potceniti.

8. "Nemoguća misija" Broj filmova u serijalu: 5

Prvi film: "Mission:Impossible" 1996. - Poslednji: "Mission:Impossible - Rogue Nation" 2015.

Voleli ga ili ne, jedno morate priznati Tom Kruzu, šta god da radi, radi to dobro. Poznati kao "Američki Džejms Bond" filmovi, ustoličili su se ništa manjim kvalitetom u svest svakog filmofila.

9. "Bond. Džejms Bond" Broj filmova u serijalu: 26

Prvi film: "Dr. No" 1962. - Poslednji: "Spectre" 2015.

Kralj je jednostavno kralj. Kojeg god glumca ste gledali i voleli u ulozi Bonda, svi se slažu da je Šon Koneri pokrenuo nešto potpuno novo. Ovi filmovi su izmislili imidž savršenog zavodnika, špijuna i strelca prve klase, imidž koji iako malo izlizan traje nepromenjen i dan danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track