(VIDEO) DOKUMENTARNI FILM O GORANU BREGOVIĆU: Ko ne poludi, taj nije normalan!
Foto: Printscreen

Inserti

(VIDEO) DOKUMENTARNI FILM O GORANU BREGOVIĆU: Ko ne poludi, taj nije normalan!

Pop kultura -

Goran Bregović (66) jedini je muzičar s prostora bivše Jugoslavije koji je ostvario svetsku karijeru.

On svira u najprestižnijim koncertnim dvoranama i poznat je po svojim karakterističnim etno zvucima.

Na listi zvezda s kojima je Brega sarađivao su Igi Pop, Ofra Haza, Cezarija Evora, Džipsi Kings, Skot Voker, Sezen Aksu. Bregović je počasni građanin Buenos Ajresa, Atine, Praga, kao i Tirane.

Počasni je doktor Univerziteta u engleskom gradu Šefildu, a francuske vlasti odlikovale su ga Ordenom viteza umetnosti.

Bregović je dobio čak i godisnju nagradu Vatikana za duhovnu muziku. Bio je u konkurenciji za nominaciju za prestižnu muzičku nagradu Gremi.

A pre svega ovoga bilo je "Bijelo dugme", s kojim je Brega davnih 70-ih godina prošlog veka napravio istinsku revoluciju, nakon koje više ništa nije bilo isto na muzičkoj sceni ovih prostora.

Kada su se 2014. godine pojavile prve vesti da će Brega s "Dugmetom" krenuti na Novu turneju da obeleži 40. rođendan grupe, mnogi su u neverici odmahivali glavom. Ali, vesti su bile tačne.

Od juna 2014. Brega uživa s "Bijelim dugmetom", kojeg je publika s ovih prostora i dalje gladna. Održano je više od 40 koncerata širom regiona i sveta, u prepunim i prestižnim dvoranama i Arenama.

Pripreme za veliki beogradski koncert u Kombank Areni krajem ove godine su u toku.

Trenutno Goran Bregović sa svojim orkestrom nastupa u Francuskoj, a potom slede koncerti u Maroku, Kazablanki, potom Meksiku, Santijagu de Čileu i Buenos Ajresu.

"Bijelo dugme" će održati velike koncerte na stadinima ovoga proleća i leta i to:

25. maja na stadionu Komercbank Arena, Frankfurt am Main04. juna stadion Tušanj, Tuzla18. juna stadion Ilirija, Ljubljana30. jula stadion Jedinstvo, Bihać

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track