(VIDEO I FOTO) Film zbog kog je Klint Istvud zavoleo Jugoslaviju, a Donald Saterlend zamalo umro
Foto: Printskrin

Nezaboravan

(VIDEO I FOTO) Film zbog kog je Klint Istvud zavoleo Jugoslaviju, a Donald Saterlend zamalo umro

Pop kultura -

U leto 1969. godine malo istarsko selo Vižinada ugostilo je neke od najvećih zvezda tadašnjeg Holivuda.

Američki studio "Metro Goldwyn Mayer" je, u saradnji sa beogradskim "Avala filmom", snimao ratnu komediju “Kelly’s Heroes” (kod nas poznatiju kao “Zlato za odvažne”) u kojoj su glavne uloge tumačili Klin Istvud, Donald Saterlend, Don Rikles i Teli Savalas.

Producentima su lepe stare kuće i građevine u Vižinadi bile idealna scenografija za francuski gradić u Drugom svetskom ratu, u kojem grupa američkih vojnika pokušava da izvuče nacističko zlato iz blindiranog sefa u banci. Dolazak holivudskih zvezda bio je veliki događaj za Vižinadu.

Kako se Klint Istvud zaljubio u makarsku rivijeru

Klint Istvud i ostali bili su dobro primljeni i nisu se skrivali od meštana, nego su se s njima rado fotografisali. Istvud, strastveni zaljubljenik u motore, nekoliko godina pre nabavio je nekoliko primeraka "Norton Commando 750". Na svakom snimanju, jedan od motora morao je biti na setu kako bi se Istvud u pauzama snimanja mogao opustiti jureći lokalnim putevima. Tako je bilo i u Vižinadi, pa je Istvud u letnjim mesecima često obilazio Istru, a tokom dužih pauza od nekoliko dana odlazio je motorom u Veliku Britaniju kako bi se trkao na stazi "Brands Hatch". Istvud navodno i danas ponekad u potpunoj tajnosti dolazi na makarsku rivijeru gde se na jahti druži sa svojim prijateljem hrvatskog porekla iz Švajcarske.

Bolest slavnog glumca

Njegov kolega Donald Saterlend, koji je godinu dana pre postao poznat ulogom u filmu “M.A.S.H.” bio je omiljen među meštanima Vižinade i onde je proveo gotovo godinu dana. Tokom boravka na setu teško se razboleo pa su morali da ga prebace u bolnicu.

"Imao sam jak meningitis i pao sam u komu. Rekli su mi da sam na nekoliko sekundi doživeo kliničku smrt, koje se čak i sećam. Imao sam utisak da vidim plavi tunel kroz koji se spuštam obasjan belom svetlošću. Osećao sam kao da se opirem uprtih stopala u krevet da me smrt ne odvuče. Očito je da sam na kraju i uspeo! Tada mi se jednostavno još nije išlo, ali moram priznati da je bilo vrlo izazovno i da sam u jednom trenutku pomislio: "Zašto ne?"", priznao je posle Donald Saterlend.

Njegova bolest nije bila jedina nezgoda na snimanju. Scenografi su dvadesetak dana gradili kulisu banke koja je planula baš kad je bila dovršena. Sve su morali da grade ponovo. Sa druge strane, meštanima koji su preživeli Drugi svetski rat najveća fobija je bio dolazak tenkova u mesto koje je dopremila Jugoslavenska narodna armija.

Vojnici nisu bili baš nežni dok su dovlačili tenkove na set pa su dodatno razdrmali ionako trošne kuće. Kad je stigao prerađeni nemački tenk "Tiger", stariji meštani su se preplašili pa su pomislili da je opet počeo rat i da Nemci napadaju selo. Ipak, kako je gotovo celo selo bilo angažovano na raznoraznim poslovima na setu, snimanje im je ipak ostalo u dobrom i lepom sećanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track