(VIDEO) JANA (10) POKORILA NJUJORK: Mala Šapčanka flautom opčinila sve u Kargen holu
Foto: Printscreen

Jedina vraćena na bis

(VIDEO) JANA (10) POKORILA NJUJORK: Mala Šapčanka flautom opčinila sve u Kargen holu

Pop kultura -

Jana Ilić, desetogodišnja Šapčanka, nastupila je 1. maja u jednoj od najčuvenijih koncertnih dvorana sveta - u „Karnegi holu“ u Njujorku.

Osvojila je prvu nagradu na „American Protege International Woodwins and Brass competition“ za izuzetna dostignuća u muzičkom performansu.

Iako flautu svira tek dve i po godine, njeno muziciranje oduševljava muzičke stručnjake širom sveta. Na koncertu u "Karnegi holu" nastupila su 33 učesnika iz celog sveta, a jedino je Janu publika vratila na bis. Ona je osvojila prvu nagradu, kao i specijalnu nagradu žirija, a nagrađeni su i njena profesorka flaute Biljana Prica i korepetitor Miloš Milutinović za postignute izuzetne rezultate na takmičenju.

"Veoma sam zadovoljna nastupom i organizacijom koncerta. Sve je bilo fantastično. Želja mi se ostvarila da publika u Njujorku sa oduševljenjem prihvati moju muziku. Od svih učesnika koncerta, njih 33, uzrasta od šest do 30 godina, samo su mene gromoglasnim aplauzom vratili na bis", ponosno će Jana.

Jana se priprema za razne nastupe i koncerte i vredno radi i usavršava se. U Srbiju se vraća krajem nedelje.Niko iz Srbije u tom uzrastu nije nastupio u toj njujorškoj dvorani. Jedino je čuveni violonista Stefan Milenković, takođe sa 10 godina, nastupio u Vašingtonu. A sve je počelo pre dve godine, kada se Jana, bez znanja roditelja, prijavila u Muzičku školu „Mihajlo Vukdragović“ u Šapcu da uči flautu.

"Bili su u šoku, nastavnica je pozvala tatu i sve mu objasnila. Onda sam otišla na prijemni i tako je sve počelo", kaže Jana i dodaje da u školi vežba i po nekoliko sati dnevno, a da flautu doživljava kao deo sebe.

Alo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track