(VIDEO) MELANHOLIČNO ENERGIČAN: 9 stvari koje niste znali o frontmenu Nirvane, Kurtu Kobejnu
Foto: Kurir štampano

Besmrtna legenda

(VIDEO) MELANHOLIČNO ENERGIČAN: 9 stvari koje niste znali o frontmenu Nirvane, Kurtu Kobejnu

Pop kultura -

Proslo je vise od dve decenije od smrti Kurt Kobejna, jednog od največih legendi rok muzike. On je jedan iz takozvanog "kluba 27" (poznati muzičari koji su umrli sa 27 godina među kojima su, između ostalih, Džimi Hendriks, Džim Morison, Dženis Džoplin...) i pionir je grandž žanra.

Frontmen "Nirvane" oduzeo je sebi život 1994. godine, ali i pre tog nesrećnog događaja bilo je jasno da će se upisati u legende.

Sa 14 godina Kurt Kobejn je rekao svom školskom drugu da će biti superstar, da će se obogatiti i ubiti kao Džimi Hendriks. U svemu je pogodio osim što se Hendriks nije ubio, što dečaci tad nisu znali. Kurt je bio okružen pojavom samoubistva od najranijih dana. Nekoliko članova njegove šire porodice se ubilo, a jednom prilikom je sa drugarom naišao na telo obešeno o drvo ispred osnovne škole. Njih dvojica su pola sata zurili u beživotno telo pre nego što su stigli nadležni iz škole. Kurt je u mladosti uživao da režira kratke amaterske filmove. U jednom od ovih ostvarenja ima scena gde on simulira samoubistvo.

Kad se "Nirvana" uzdizala 1991. godine, dobili su faks od tada već legendarne "Metalike" na kom je pisalo: "Sviđa nam se Nirvana, Album Nevermind je najbolji album ove godine. Mogli bi da se nađemo uskoro. P.S. Lars vas mrzi." Lars je inače bubnjar "Metalike".

Kurt je iz rođen u gradiću Aberdin u državi Vašington. Kada je bio maloletan sa prijateljima je planirao kako da uspešno kupuju alkohol. Morali su da budu dovitljivi i zato su se dogovorili sa morbidno gojaznim alkoholičarem, kog su vukli do prodavnice na zapuštenim kolicima iz lokalnog marketa, da im kupuje pivo.

Nakon što je izašao "Nirvanin" prvi singl, "Love buzz", 1988. godine, Kobejn je dao kasetu lokalnoj radio stanici koledža "KCMU". Ušao je u kola iščekujući da puste pesmu što je potrajalo sve dok ih na kraju dana nije lično pozvao i zahtevao da puste stvar.

6. Heroin

Ilustracija, Heroin (Foto: Profimedia)
Ilustracija, Heroin (Foto: Profimedia)

Patio je od hroničnih zapaljenja želudca, pa je počeo da konzumira heroin kako bi ublažio bolove. Poznata je njegova rečenica: "Odlučio sam da, ako se već osećam kao narkoman, onda ću stvarno i da postanem." U jednom momentu, tvrdio je da na heroin troši 100 dolara dnevno.

"Ceo svoj adolescentski period života nisam bio svestan pojma 'feminizam', ali sam uvek više razumeo žene i bio ženstveniji u odnosu na drugare. Više sam se družio sa devojčicama i slušao mekanu pop muziku, a onda sam postao tinejdžer i počeo da pušim marihuanu. Tad sam saznao za feminizam, ali me nije bilo briga.", izjavio je Kobejn prilikom jednog intervjua.

8. Uticaji

Bitlsi (Foto: Profimedia)
Bitlsi (Foto: Profimedia)

Po sopstvenom priznanju prvi muzički uticaj bila je muzika "Bitlsa". "Tetke su mi davale ploče Bitlsa koje sam slušao u nedogled." , izjavio je 1993. godine. Priča se da mu je omiljena pesma ovog sastava bila "Heu Jude".

Bio je vrlo problematičan kao dečak, što zbog razvoda roditelja, što zbog raznih selidbi. U periodu osnovne škole imao je period kada je bio školski nasilnik, a onda žrtva. U kasnijem periodu života jedan od njegovi najboljih prijatelja bio je gej. Toliko su vremena provodili zajedno da su drugovi iz odeljenja mislili kako je i on sam gej. "Postao sam ponosan na to što su ljudi mislili da sam gej iako nisam bio", izjavio je u intervjuu za "The Advocate". Sa druge strane poznata je njegova burna veza sa Kortni Lav. Jednom prilikom je na promociji pesme "Smells like a teen spirit" izjavio da je seks sa Kortni najbolji koji je ikad imao. Ona je rekla da je počela da razume koliko je ranjiv, tek kad je poslušala pesmu "In Bloom".

Najbolje i najpoznatije pesme:

l.r.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track