(VIDEO) MISLITE DA ZNATE ČIJE SU OVE PESME? Verujte nam nemate pojma ko su autori ovih 20. numera
Foto: Youtube Printscreen

Obrade ili krađe?

(VIDEO) MISLITE DA ZNATE ČIJE SU OVE PESME? Verujte nam nemate pojma ko su autori ovih 20. numera

Pop kultura -

"Hey Joe" je bez ikakve sumnje Hendriksov veliki hit, "House of the Rising Sun" su Animalsi... ali to nije tačno.

1. "Hound Dog"

Iako postoji više od 250 obrada, verziju Elvisa Prislija mnogi smatraju originalom, ali kao i mnogi drugi njegovi hitovi i ovu je ukrao. Naime, radi se o bluz klasiku koji je 1952. prvi puta snimila Big Mama Tornton i bio je to njen jedini hit.

2. "I Fought The Law"

Većina je zna kao hit grupe The Clash, a oni upućeniji pripisuju je Bobiju Fuleru koji ju je proslavio, ali je zapravo nastala 1958. i prvi ju je izvodio Soni Kertis iz The Cricketsa.

3. "If I Was A Boy"

Većina će bez razmišljanja reći da je ovo veliki hit pop kraljice Bijonse, ali neće biti u pravu jer je pesmu snimila daleko manje poznata BC Džin. Ipak, neki su uvereni da je BC ukrala pesmu španskom rokeru Patxiju Andionu koji je 1980. snimio "Si yo fuera mujer" iako između dve pjesme ne postoji očigledna sličnost osim teme.

4. "Tainted Love"

Kad ti ne ide, ne ide ti. Naime, Gloria Džons je još 1965. snimila odličnu "Tainted Love" koja se isprva pojavila kao b-strana njenog neuspešnog singla "My Bad Boy's Comin' Home". Jedanaest godina kasnije, britanski DJ-evi "otkrili" su pesmu što je Gloriju navelo da snimi novu verziju, ali ni ona nije dobro prošla. Pesmu je 1983. obradio britanski duo Soft Cell i tek je tada postala hit.

5. "Killing Me Softly"

Iako je neki smatraju velikim hitom Fugeesa, većina zna da se radi o obradi velikog hita Roberte Flek, ali ni to nije tačno. Pesmu je 1971. snimila Lori Liberman, a Roberta Flek je svoju verziju snimila dve godine kasnije, nakon što ju je čula na radiju.

6. "Mambo No. 5"

Verovatno ste bili svesni da Lu Bega nije autor mambo hita koji je i u njegovoj verziji zvučao kao nešto što je prekvalitetno za nemca kom je to bio jedini hit. U stvarnosti se radi o pesmi Pereza Prada. Nakon što je Bega objavio svoju verziju u kojoj je ukrao određene rifove i napisao tekst, započelo je sedmogodišnje razvlačenje po sudovima. Na kraju je odlučeno da su novu verziju zajedno napisali Bega i Prado.

7. "Louie Louie"

Mnogi je znaju kao klasik i greškom je pripisuju grupi The Kingsmen. Ali, radi se o pesmi Ričarda Berija koji je pesmu napisao 1955. godine, a ista je do danas obrađena više od sto puta. Pesma je bila hit, ali ni približno kao obrada Kingsmena.

8. "Girls Just Want To Have Fun"

Sasvim je logično da većina slušaoca pesmu pripisuje Sindi Loper jer vam ne bi ni palo na pamet da je ovu feminističku himnu napisao muškarac. Ali, pesmu je 1979. prvi snimio Robert Hazard, ali u njegovoj verziji priča je ispričana iz pozicije muškarca pa je Sindi četiri godine kasnije malo izmenila tekst.

9. "I Love Rock N Roll"

Svi znaju da Džoan Džet voli rokenrol, ali godinu dana pre nje ga je voleo Alan Meril iz grupe The Arrows. Ona ju je prvi puta čula tokom britanske turneje i odlučila da snimi obradu koja je postala daleko popularnija od originala i sedam nedelja se zadržala na prvom mestu Bilbordove liste.

10. "Hey Joe"

I dan danas mnogi pesmu povezuju sa Džimijem Hendriksom čija je verzija i najpopularnija dok je drugi greškom pripisuju, ili Dinu Valentiju ili grupi The Leaves. Iako neki tvrde da se radi o tradicionalnoj pesmi, prvi ju je 1962. registrovao nepoznati kalifornijski folk pevač Bili Roberts.

11. "Respect"

Nema osobe koja ne zna da "R-E-S-P-E-C-T" peva legendarna Areta Frenklin, ali pesmu je prvi puta otpevao (i napisao) takođe legendarni Otis Reding. Doduše, pesmu nije napisao za sebe već za Spido Simsa koji sa svojim bendom Singing Demons nije bio u stanju da snimi dobru verziju. Reding je na kraju pesmu snimio sam i ostvario zapažen uspeh, ali tek je Aretina verzija postala legendarna.

12. “Nothing Compares 2 U”

Mnogi znaju da je pesmu napisao Prins, ali pogrešno je da je pesmu napisao za Šinejd O'Konor. Radilo se singlu koji je Prins 1985. napisao za bend The Family koji je stvorio kako bi objavio još pesama. Nažalost, u njihovoj verziji pesma ne samo da nije bila hit nego nije bila ni singl. Pet godina kasnije to je postala zahvaljujući obradi koja je i danas najpopularniji hit Šinejd O'Konor.

13. “It’s My Life”

Engleski "new wave" bend Talk Talk je svoj drugi album iz 1984. promovisao singlom koji je ostvario solidan uspeh, a godinu dana kasnije pokušali su da osvoje Veliku Britaniju ponovnim izdanjem u čemu nisu uspeli. Daleko veći uspeh, pet godina kasnije postigla je grupa No Doubt. Iako nije tajna da se radi o obradi, mlađa publika nema pojma da pesma nije njihova.

14. "Valerie"

Iako se pesma pojavila na albumu obrada "Versions" koji je producent Mark Ronson objavio 2007. godine,, mnogi su taj detalj zanemarili pa pesmu pripisuju odličnoj Ejmi Vajnhaus koja je pesmu pretvorila u hit. Ipak, radi se o pesmi koju je godinu dana ranije snimio engleski indi rok bend The Zutons, ali njihova verzija nije bila preterano zapažena.

15. "Torn"

Nema osobe koja ne zna za veliki hit australijske pevačice Natali Imbrulija. Niste mogli da uključite radio, a da vas 1997. i 1998. ni dočeka Natali i njen bol. Ono što mnogi ne znaju jeste da je pesma snimljena dve godine ranije i pripada američkom alternativnom bendu Ednaswap.

16. "Time is On My Side"

Neki je znaju kao veliki hit Rolling Stonesa, drugi kao pesmu soul pevačice Irme Tomas, ali u oba slučaja radi se o obradi. Pesmu je 1963. prvi puta snimio džez trombonista Kai Vajnding dok su se za prateće vokale pobrinule Sisi Hjuston, Dion Vorvik i Di Di Vorvik.

17. "Blame it on the Boogie"

Tužna je priča britanskog muzičara Mika Džeksona kom je ovaj veliki hit upropastio karijeru nakon što je prvo neuspešno pokušao da je proda Stiviju Vonderu da bi je na kraju uzeo onaj daleko poznatiji Džekson. Preciznije, menadžer grupe Jackson 5. Pesmu su snimili na brzinu kako bi izašla pre verzije britanskog Džeksona, a ostalo je istorija jer retko ko danas zna ko "drugi Majkl Džekson".

18. "The Best"

Boni Tajler je pesmu snimila za svoj album "Hide Your Heart", ali uspeh je bio prilično neprimetan. Dogurala je do desetog mesta u Norveškoj i 95. u Velikoj Britaniji. Tina Tarner je taj posao odradila daleko bolje i dan danas mnogi pesmu znaju kao Tinin veliki hit.

19. "Hurt"

Ovo je još jedan od primera kad obrada zvuči ne nužno bolje, ali svakako autentičnije od originala. Džoni Keš je jednostavno preuzeo hit Nine Inch Nailsa u kom se Trent Reznor obračunava sa svojom zavisnošću od heroina. Nakon što je čuo Kešovu verziju čak je i Reznor pohvalio obradu rekavši da poseduje "iskrenost i značaj". Inače, radilo se o poslednjem Kešovom hitu pre smrti.

20. "I've Got My Mind Set On You"

Mnogi se sećaju velikog hita Džordža Harisona iz 1987. godina, ali i odličnog propratnog spota. Ono što mnogi ne znaju jeste da se radi o pesmi Džejmsa Reja iz 1962. Vredi spomenuti da su Beatlesi od Reja pozajmili i "If You Gotta Make a Fool of Somebody".

21. "House Of The Rising Sun"

Kao i mnoge druge klasične folk balade, ni autor pjesme "The House of the Rising Sun" nije poznat. Ono što je sigurno jeste da su The Animals snimili najpoznatiju verziju ove pesme. U svakom slučaju, najstarija snimljena verzija pripisuje se Tomu Klerensu Ešliju & Gvenu Fosteru koji su svoju verziju snimili 1933. Ešli tvrdi da je pesmu naučio od svog dede.

22. "It's Oh So Quiet"

Odličan spot Spajka Džonza i neobične Bjork osigurali su da obrada postane hit, ali radi se o b-strani pesme "Murder, He Says" američke pevačice koja je objavljena 1951. Ali, to je tek početak. Zapravo se radi o obradi "Und jetzt ist es still" koju je 1948. snimio nemački muzičar Horst Vinter. Doduše, pesma u njegovoj verziji ne zvuči isto dok ona od Beti Haton zvuči gotovo identično, a za engleski prevod pobrinuo se Bert Reisfild.

(slobodna-bosna.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track