(VIDEO) PAMTIMO GA KAO PREVARANTA I TABADŽIJU U SRPSKOM FILMU: A danas Sarma kad zagusti radi molera
Foto: Printscreen

Maestralni glumac sporednih uloga

(VIDEO) PAMTIMO GA KAO PREVARANTA I TABADŽIJU U SRPSKOM FILMU: A danas Sarma kad zagusti radi molera

Pop kultura -

Ratka Tankosića, jednog od omiljenih epizodista domaćeg filma, koji je nadimak Sarma dobio posle filma Specijalno vaspitanje, pamtimo i kao Kominu, iz serije "Dome, slatki dome", a snimio je više od 90 uloga.

Iako poznat po epizodnim ulogama u filmovima "Grlom u jagode", "Balkan ekspres", "Tesna koža 2", "Mi nismo anđeli" i mnogim drugim, malo ko zna da se on bavi slikarstvom.

Ono po čemu ga javnost najčešće prepoznaje su uloge probisveta, prevaranata, lopova i robijaša, koje je igrao maestralno, a u slikarstvu ga karakteriše - nadrealizam.

"Slikam više od 30 godina, izlagao sam mnogo puta u Beogradu, po Srbiji, učestvovao u mnogim humanitarnim akcijama slikara - otkriva Tankosić".

Foto Damir Dervišagić
Foto Damir Dervišagić

"Nisam odustao od filmova, i dalje snimam. Ali besparica je, malo se filmova snima. Te uloge koje sam ranije igrao ja, a uglavnom su bile negativne, danas snimaju mlađi glumci. Nije to kao u staroj Jugoslaviji. Danas su finansijska sredstva za takve poduhvate minimalna, a ja samo mogu biti zadovoljan brojem filmova koje sam snimio u karijeri", ispričao je nedavno Tankosić, dodajući da uloge po kojima je poznat danas i ne bi mogao da igra.

"Sad se uglavnom snimaju filmovi koji su posledica događanja i ratova na ovim prostorima, a ja tu ne vidim sebe. U ovim novim mogao bih jedino da igram profesora muzike, ili neke druge škole. Više ne mogu da igram tabadžiju", konstatuje umetnik.

"U zemlji u kojoj novca nema, umetnost umire prva, tako da slikam samo za prijatelje, kada mi nešto naruče, znate kako je, skup je i materijal, boje, platno... sve to košta. Izložbe su neisplatljive, a ja se eto snalazim u životu kako znam i umem, ponekad i molerišem po kućama, naravno sve je legalno što radim, ništa na crno", rekao je Sarma.

Vijesti/EPK/Pink

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track