(VIDEO) SIMBOLI NAŠE MLADOSTI: Bez ovoga nije mogla da se zamisli SFRJ zima!
Foto: Prointscreen

Da li se sećate ovoga?

(VIDEO) SIMBOLI NAŠE MLADOSTI: Bez ovoga nije mogla da se zamisli SFRJ zima!

Pop kultura -
Bile su više nego popularne, a imalo ih je svako dete jer, jednostavno, nije bilo drugih da se kupe. Bile su gumene sa krznom unutra, u tri boje - plave, crvene i žute...

Zima, zima, e pa šta je... I ova sadašnja hladna je kao i one nekadašnje, ali se umnogome razlikuje od zima našeg detinjstva i mladosti, pre svega po onome što se nosilo i što smo svi tada manje-više imali. Da li se sećate ovoga?1. Akiak čizmeBile su više nego popularne, a imalo ih je svako dete jer, jednostavno, nije bilo drugih da se kupe. Bile su gumene sa krznom unutra, u tri boje - plave, crvene i žute. Praktične i tople, to je bilo sve što nam je trebalo za sankanje i grudvanje. Najvažnije, pošto su svi nosili isto, niko nikog nije zagledao šta je obuo niti razmišljao da li je firmirano i koliko košta.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

2. Olimpijski VučkoTe sada već davne 1984. godine cela Jugoslavija ludovala je za Vučkom, maskotom ZOI i jugo zimskim olimpijcima poput klizačice Sande Dubrovčić i srebrnog skijaša Jure Franka kome je raja ispred Skenderije uglas klicala: "Volimo Jureka više od bureka!".

3. KliskoDan kada su Elanove sanke dobile konkurenciju jeste dan kada je "rođen" klisko - parče plastike u obliku jabuke na koje se sedne i kojim se sa zaleđenog brdašca spustiš dole za tren. Jeftino, lako i praktično. Klinci ga i danas koriste.

Foto: Beta
Foto: Beta

4. MarsovkeSredinom osamdesetih među boljestojećom decom pojavile su se i prve čizme marsovke donete, naravno, iz inostranstva. Bile su pufnaste, mekane, sive, bele, roze i šuškale su lepše od milion dolara. Taj zvuk se nikad ne zaboravlja. Ko ih je imao, bio je glavna faca u razredu.

5. Jakna montaraU ono vreme pravi statusni simbol. Mekana i puna paperja, do tada nikada viđena, šivena je u Sloveniji. Brzo je osvojila Jugoslaviju i bila je skupa ko đavo, ali je vredela svaki devalvirani dinar.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Da li su i vaše zime izgledale ovako? Da li se sećate još nečega što smo mi zaboravili?

http://www.youtube.com/watch?v=7_V-nFeWj-s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track