(VIDEO) SVADBA, SVADBA: Ovo su najlepša venčanja u našim filmovima
Foto: Youtube/screenshot

Nezaboravne scene

(VIDEO) SVADBA, SVADBA: Ovo su najlepša venčanja u našim filmovima

Pop kultura -
U raznim delovima Srbije, svadbeni običaji se manje ili više razlikuju. A ceremoniju, koja se odvija prilikom stupanja u brak, najbolje su okaraktelisali domaći filmovi.

1 Scena svadbe u filmu "Otac na službenom putu", jedna je od najboljih scena u jugoslovenskoj kinematografiji. Ovo ostvarenje iz 1985. godine režirao je Emir Kusturica, a glavne uloge tumače dečak Moreno de Bartoli, Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mustafa Nadarević i Mira Furlan. Film je bio nominovan za Oskara.

2. Zona Zamfirova, srpski film iz 2002. godine, ljubavna je priča između pripadnika različitih društvenih slojeva, Maneta (Vojin Ćetković) i bogataške ćerke Zone (Katarina Radivojević). Smeštena je u ambijent Niša s kraja 19. veka.

3. Jugoslovenska televizijska serija Bolji život, snimljena je u produkciji Televizije Beograd koja je postigla ogromnu gledanost u bivšoj SFR Jugoslaviji. Serija ima 82 epizode, a 42. epizoda prikazuje svadbu na jugoslovenski način, onako kako je zamislio reditelj Siniša Pavić.

4. "Lude godine je filmski serijal od deset filmova, koji je režirao Zoran Čalić, a scenario je napisao Jovan Marković. Pr­vi film ovog ci­klu­sa sni­mljen je 1977. go­di­ne i bio je za­mi­šljen kao ti­nej­džer­ska pri­ča o pro­ble­mi­ma mla­dih, ubrzo nakon toga postala je komedija, pre svega zbog dva glavna lika - Žike Pavlovića i Milana Todorovića.

5. "Novogodišnje venčanje", srpski je televizijski film iz 2002. godine. Po tekstu Miodraga Karadžića, Zdravko Šotra režirao je sjajnu priču o devojci koja je odavno zakasnila sa udajom, ulogu tumači Anita Mančić. Ubrzo joj moderrni “Božić Bata”, u vidu Interneta, trajno menja život.

Novogodišnje venčanje (2002)domaci film by jugo-film

6. "Ivkova slava“ je srpski film iz 2005. godine. Režirao ga je Zdravko Šotra po romanu Stevana Sremca. Radnja filma smeštena je u Nišu, krajem 19. veka nakon oslobođenja. Scene proslave iz filma najbolje prikazuju naše običaje, a još kada se spoje ceremonija svadbe i slava - nastaje pravi spektakl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track