(VIDEO) UKRAJINI ODUZIMAJU POBEDU? Džamala uklanja dokaze sa Jutjuba
Foto: Profimedia

Skandal

(VIDEO) UKRAJINI ODUZIMAJU POBEDU? Džamala uklanja dokaze sa Jutjuba

Pop kultura -

Pošto je Ukrajinska predstavnica Džamala prašinu na Evrosongu svojom pobedničkom pesmom "1944", pojavile su se i informacije da bi joj pobeda mogla biti oduzeta zbog kršenja pravila takmičenja.

Naime, na internetu su se pojavile snimke koje prikazuju da je Jamala izvela pesmu pre godinu dana. Stručnjaci za Evrosong navode da se to protiv pravilima u kojima piše da pesme na ovogodišnjem Evrosongu ne sme biti javno izvođene ni objavljivane pre 1. septembra 2015.

Džamala je "1944" izvela na komemoraciji za žrtve etničkog čišćenja Tatara, o čemu njena pesma i govori. Snimak dosad nije bio otkriven verovatno zato što je deo videa u kojemu su dve pesme sa spomenute sa komemoracije. U međuvremenu se pojavilo još snimaka na Jutjubu, ali se velikom brzinom uklanjaju. Na ovom snimci pesma počinje posle 4 minute.

I pored kršenja pravila malo je verovatno da će Džamali biti oduzeta pobeda jer će se European Broadcasting Union pozvati na to da se ne može dokazati autentičnost snimak i da li se sa njim manipulisalo, rekao je izvor.

Sama Džamala pak tvrdi da je reč o probi, a ne o službenom nastupu, iako se vidi da je prisutna publika koja ju je i nagradila aplazzom.

Na internetu se pojavila i peticija kako bi se Ukrajini poništila pobeda, a zasad ju je potpisalo 350 ljudi. Niko od odgovornih nije se još oglasio o slučaju te se očekuje službena reakcija EBU-a.

Foto Damir Dervišagić
Foto Damir Dervišagić

Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track