Prikaži najnovije vesti
Vuk Drašković, roman, Ko je ubio Katarinu, rat, proza, foto Filip Plavčić
„Ko je ubio Katarinu“

VUK DRAŠKOVIĆ OBJAVIO NOVI ROMAN: Moj obračun s državom

Pop kultura 20

Političar i pisac Vuk Drašković objavio je novi roman „Ko je ubio Katarinu“. Naslov dela asocira na kriminalističku priču, a zapravo metaforično kazuje o istinitim događajima iz piščevog života, kao i iz života svih nas.

Drašković, dosledno veran sebi i svojim temama, svom poimanju istorijskih događaja na balkanskom tlu koji se odnose na drugu polovinu 20. veka, svom shvatanju angažovane književnosti, koja ne izmišlja nego promišlja stvarnost, ispisuje u formalnom pogledu 15 priča.
- Istorijska presuda onima koji su ubili Katarinu biće izrečena. Ubili su državu, istoriju, prošlost, budućnost. Ova knjiga je optužnica protiv njih - navodi Drašković.

Rat koji je rasparčao Jugoslaviju ponovo je u žiži Draškovićeve proze. Autor nastoji da osvetli kompleksnu pozadinu zbivanja, odmota klupko uzroka i posledica, u širokom istorijskom i političkom kontekstu, sagleda skup razloga da se jedna zemlja, nastala konsenzusom svetskih sila, bivajući na pravoj strani i podnevši ogromne žrtve u Prvom svetskom ratu, a potom i u Drugom, uništi i rasparča u krvavom ratu krajem 20. veka, koliko svojom voljom i glupošću toliko i interesima ili nemarom onog istog sveta koji više nije bio isti.

 

E.K.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir