ZATVORENA MANIFESTACIJA: Sajam knjiga je odavno pijaca!
Foto: Dragana Udovičić

Najveća kulturna manifestacija u slavu pisane reči koja traje 60 godina

ZATVORENA MANIFESTACIJA: Sajam knjiga je odavno pijaca!

Pop kultura -

Naše kamere su proteklih dana uslikale u šopingu Sinišu Malog, Ljubišu Ristića i Mariju Šerifović. Najtraženija knjiga novi roman Koelja, a od domaćih o Nemanjićima

Sajam knjiga u Beogradu najveća je kulturna manifestacija u ovom delu Evrope. Međutim, poslednjih godina, tokom osam dana trajanja, posetioci imaju priliku da se druže ne samo s renomiranim piscima već i sa autorima tzv. lake literature, od modnih blogera do javnih ličnosti s perom u rukama.

Na mukama... Siniša Mali
Na mukama... Siniša Mali

- Svaki Sajam knjiga i za mene i za ovu raju koju vidite predstavlja neku vrstu pijace, ponude i potražnje. Mi pisci, naravno, prodajemo svoju robu, a kupujemo i tuđu. To je zaista lepo. Lepo je videti na ovakvoj pijaci ovoliko naroda. Oni moraju na Cvetkovu pijacu i na Kalenić po hranu, ovde niko ne mora da dođe, već su tu iz radoznalosti - da vide ima li šta novo, da kupe knjigu, porazgovaraju s piscima - kaže Ršumović za Kurir.

Lepše je u kafani... Ljubiša Ristić
Lepše je u kafani... Ljubiša Ristić

On optimistično dodaje: „Knjiga će opstati.“- Ona ne menja svoj značaj od kada je nastala do danas. Knjiga čuva duh naroda, pisca i vremena. Svi prete da će je elektronska čuda pobediti, ali ja sumnjam i gotovo sam ubeđen da o tome nema govora. Knjiga nije nestala hiljadama godina u raznim oblicima, pa će i ova moda maloletnih kompjutera proći - kaže najvoljeniji pisac za decu.Najprodavanija knjiga je, kako smo nezvanično saznali, roman „Špijunka“ Paula Koelja, dok je od domaćih u vrhu knjiga o Nemanjićima iz pera Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, koji do kraja godine izbacuju i treći nastavak.- U našoj javnosti stalno postoje priče da li Sajam treba da ima ovakvu koncepciju, da li je to vašar, zašto je toliko komercijalizovan, ali taj koncept iz godine u godinu opravdava svoje postojanje - kaže Stojiljković.Tokom Sajma, naše kamere su uspele da u šopingu uhvate i gradonačelnika Sinišu Malog. On je birao knjige za svoju decu, a prodavačice su se polomile da mu nađu adekvatan poklon za dete uzrasta do osam godina. Reditelj Ljubiša Ristić se umorio od šopinga, pa smo ga uhvatili u kafani.Dobra vest je da posetilaca ima, ali je loše da su samo retki posetioci mogli da za kupovinu izdvoje više od 1.000 dinara.

Tinejdžeri vole „Moj slatki život“JUTJUBERKA UKRALA SLAVU OD ZORANNAHMarija Žeželj (16) i njena knjiga „Moj slatki život“ novi je hit među tinejdžerima. Najomiljenija jutjuberka uspela je da proda čak četiri izdanja knjiga. Ona je potukla blogerku Zorannah i ukrala joj slavu, mada je i ona takođe imala novu knjigu u izdanju „Vulkana“, ali je njen vrhunac popularnosti bio na prošlogodišnjem, jubilarnom 60. Sajmu knjiga.

Vuku pala cenaKNJIŽEVNI OPUS SAMO 900 DINARAVuk Drašković je redovan gost na Sajmu knjiga. Koliko je naša čitalačka kultura na dnu, govori i podatak da se šest njegovih izdanja prodaje za samo 900 dinara! Knjige su ukoričene, u veoma lepom srebrno-plavom povezu, ali Srbi očigledno više nisu zainteresovani za njegove romane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track