ZBOGOM: Odlazak Jovanа Ćirilovа, najvećeg srpskog teatrologa
Foto: Fonet

Ogroman gubitak

ZBOGOM: Odlazak Jovanа Ćirilovа, najvećeg srpskog teatrologa

Pop kultura -
Osnivač Bitefa i bivši direktor JDP preminuo u 84. godini u Beogradu. Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag u kulturi

Ne propustite...

Preminuo Jovan Ćirilov

Doajen srpskog i jugoslovenskog teatra Jovan Ćirilov preminuo je juče u 84. godini u svom stanu u Beogradu.Istaknuti glas srpske kulturne scene, teatrolog, dugogodišnji upravnik JDP i umetnički direktor i selektor Bitef festivala dugo godina se borio s kancerom. Ćirilov je rođen je u Kikindi 30. avgusta 1931. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bitef je osnovao 1967. i vodio je festival sve ove godine. Zahvaljujući njemu kao selektoru, u Srbiju su dolazili neki od najvećih ansambala iz sveta i reditelji poput Bergmana ili Vilsona.Neostvarena željaNeostvarena Jovanova želja bila je da na festival dovede Marinu Abramović i da se neki njegov tekst ili dramatizacija igra u njegovom rodnom gradu.- Najteže je biti prorok u svom selu. Tužno je što Narodno pozorište u Kikindi, koje je danas profesionalno, nikad nije odigralo nijednu moju dramatizaciju, a ni dramu koju sam napisao s Belovićem ili sam - rekao je Ćirilov u poslednjem intervju za Kurir.Jedan je od retkih umetnika koji je javno podržavao i LGBT populaciju.

Brojne nagrade- Ne treba biti veliki psihoanalitičar da bi se shvatilo da oni koji viču „ubij pedera“ ubijaju samo svoju homoseksualnu sklonost u sebi. Nekima sam i lično rekao na ulici da čitaju malo Frojda. Pravom muškarcu gejevi ne smetaju - govorio je teatrolog.Tokom 14 upravničkih sezona u JDP Ćirilov je ovu kuću ponovo podigao na visok nivo, negujući domaće dramsko stvaralaštvo i postavljajući na repertoar velika svetska dela s naglaskom na ona koja su dotad bila nepoznata beogradskoj sceni.Dvostruki je dobitnik Sterijine nagrade za novinsku pozorišnu kritiku i za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti. Dobio je Oktobarsku nagradu Grada Beograda za životno delo. Autor je brojnih teatroloških eseja, romana i zbirki pesama, kao i antologija drama i rečnika.Mesto i datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

ReagovanjaBranislav LečićNedovoljno cenjen za života

Jovan Ćirilov je bio veliki posvećenik teatru i dramskoj literaturi. Smatram ga vrlo bliskim duhovnim prijateljem. On je velika ličnost koja zaslužuje bolji tretman od onog koji je imao za života.Jelena Kajgo jedan svet s njim nestajeZa kratko vreme napustili su nas veliki i dragi umetnici - Marija Crnobori, Nikola Simić i sada Jovan. Čovek ima osećaj da ceo jedan svet s njima nestaje. Ćirilov je bio velika ličnost, potpuno jedinstvena na našoj sceni, duhovit, lucidan, intelektualno neumoran i nezasit. Dejan Mijač Radio je bez koristiSve što je radio činio je bez ikakve pomisli na ličnu korist. Voleo je da čita. Iz te načitanosti dolazilo je mnogo interesantnih podsticaja i inovacija koje je unosio u svoj rad. Neka mu bog podari rajsko naselje, zaslužio je.Nebojša Milovanović Bodrio me je da uspemMoja prva predstava bila je „Beogradska trilogija“, a on je tad završavao mandat u JDP. Gledao je više od 50 izvođenja i moje igranje je uporedio s nastupima mnogih kolega iz sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track