ŽIKINA DARA URADILA NEŠTO ŠTO JE U SRBIJI NEZAMISLIVO: Evo kako se odužila OTADŽBINI!

Sve je ostavili nama

ŽIKINA DARA URADILA NEŠTO ŠTO JE U SRBIJI NEZAMISLIVO: Evo kako se odužila OTADŽBINI!

Pop kultura -

Moja supruga i ja sve što imamo zaveštali smo Kinoteci i Pozorju. Bez tih dveju institucija ne bismo postali ovo što jesmo, rekao je Petrić

Glumica Dara Čalenić (82) i njen suprug, reditelj Vladimir Vlada Petrić, jedan od najvažnijih teoretičara svetske kinematografije, iako su skoro pola veka proveli u Americi, svoju imovinu ostavili su Srbiji.

- Moja supruga i ja sve što imamo zaveštali smo Kinoteci i Pozorju. Bez tih dveju institucija ne bismo postali ovo što jesmo. Takva odluka proističe iz želje da se odužimo zemlji u kojoj smo školovani i gde smo proveli mladost. Svojim naučno-vaspitnim radom odužio sam se i Americi, čiji sam takođe državljanin, gde mi je bilo omogućeno da se usavršim u oblasti koja me je zanimala - rekao je Petrić.

ŠOK VEKA SRPSKOG FILMA! DARA ZA KURIR: Žikinu dinastiju sam gledala tek pre DVA MESECA!Svake godine, i pre bolesti koja je zadesila Daru, dolazili su na Sterijino pozorje u Novi Sad, grad u kom je rođena. Zajedno sa suprugom glumica ima svoj fond „Dara Čalenić“ i ustanovila je dve specijalne (novčane) nagrade za najbolju glumicu i glumca do 30 godina, koja se od 2004. uručuje na najvećem festivalu koji neguje srpsku savremenu dramu.Daru, koju smo juče posetili, publika najviše pamti po ulozi u filmu „Lude godine“, gde joj je partner bio Gidra Bojanić.LJ.R.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) RADOVI U TOKU: Ministar Šarčević obišao Narodni muzej, a evo kada će to moći i GRAĐANI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track