GUGL KRENUO U NOVU FAZU TESTIRANJA: Automobil bez vozača Ali stvarno!
Foto: Promo

HIT

GUGL KRENUO U NOVU FAZU TESTIRANJA: Automobil bez vozača Ali stvarno!

Tech -

Do sada su u ovim vozilima za svaki slučaj bili ljudi kako bi se prihvatili volana ako dođe do nepredviđenih okolnosti

FINIKS - Kompanija „Gugl“ je napravila veliki proboj u razvoju samovozećih automobila testiranjem nove verzije vozila bez vozača.

Gugl je ranije osnovao kompaniju „Waymo“, koja je zadužena za razvoj ove tehnologije i počela je testiranje ovih vozila na javnim putevima bez prisustva osoblja na mestu vozača ili suvozača, kao što je to dosad bio slučaj.

Sasvim bezbedni

U svim prethodnim fazama testiranja na javnim saobraćajnicama bilo je obavezno da se barem na mestu suvozača nalazi neko od zaposlenih iz kompanije, čiji je zadatak bio da se prihvati volana u slučaju da dođe do nepredviđenih okolnosti i tako spreči potencijalni incident.

- Bezbednosni vozači više nisu neophodni. Započeli smo novu fazu testiranja - navela je kompanija.

Probe u Finiksu

Nova testiranja su započela u raznim četvrtima Finiksa (Arizona), a vremenom će se proširiti na površinu veću od površine Londona.

Prototipi samovozećih automobila kompanija su od 2009. prešli preko 5,6 miliona kilometara tokom testova u realnim uslovima. Istovremeno, svakodnevno se obavljaju kompjuterske simulacije.

Incident u Kaliforniji

SUDAR IZ 2016.

„Gugl“ je u martu 2016. priznao da je jedno od vozila krivo za manji sudar. Do udesa je došlo dok se vozilo kretalo uz desnu ivicu saobraćajne trake i nameravalo da skrene desno. U tom trenutku, kamere i senzori detektovali su vreće s peskom koje su se zbog olujnog vremena nalazile uz odvod kako bi usmerile vodu u slivnik i sprečile poplavu. Pri prelasku u desnu traku udario ga je gradkski autobus.

Kurir / E.K.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track