REVOLUCIONARNI IZUM U AMERICI: Paukova mreža protiv dijabetesa
Foto: Lindsay France Cornell University

HIT

REVOLUCIONARNI IZUM U AMERICI: Paukova mreža protiv dijabetesa

Tech -

Tim naučnika sa Kornela napravio zamenljiv implantat sa Langerhansovim ostrvcima koji olakšava život obolelima od opake bolesti

Tim naučnika sa američkog univerziteta Kornel napravio je uređaj koji će drastično promeniti borbu sa dijabetesom tipa jedan.

Nije reč o leku, već o novom tipu zamenljivog implantata koji služi za proizvodnju insulina, a nalikuje nitima paukove mreže.

Imunološki sistem

- Kod dijabetesa tipa jedan, grupe pankreatskih ćelija koje proizvode insulin (Langerhansova ostrvca) uništavaju imunološki sistem organizma. Tim naučnika, koje je predvodio profesor Minglin Ma sa odeljenja biološkog i ekološkog inženjeringa, razvio je metod implantacije stotina hiljada Langerhansovih ostrvaca u pacijenta. Njih štiti tanki sloj hidrogela i, što je mnogo važnije, spojena su za polimersku nit i lako mogu da se uklone ili zamene kada više ne budu korisna - saopšteno je sa Kornela.

Ovo je zamena za insulinsku terapiju, a moguća je samo zahvaljujući sloju hidrogela. Ipak, ona mogu biti i opasna ako se ne uklone jer imaju potencijal da stvore tumore.

Lako izvlačenje

- Kada Langerhansova ostrvca prestanu da rade, moraju da se izvuku. Sa našim metodom to nije problem - kaže Ma.

On dodaje da je inspiraciju dobio proučavajući kapi vode na paukovoj mreži i tako je i napravio implant koji se ugrađuje minimalno invanzivnom laparoskopskom operacijom.

ČINJENICE O DIJABETESU

- Dijabetes tipa jedan je oboljenje u kojem autoimuni procesi uništavaju beta ćelije pankreasa, pa dolazi do odsustva insulina u cirkulaciji i hiperglikemije

- Insulin je polipeptidni hormon koji reguliše metabolizam ugljenih hidrata

- Beta ćelije pankreasa su najzastupljenije (65-80%) i luče insulin

- Langerhansova ostrvca otkrio je 1869. nemački patolog i anatom Pol Langerhans

- To su područja pankreasa koja sadrže endokrine ćelije koje proizvode hormone pankreasa

Foto: Lindsay France Cornell University

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track