NOVI BOING: Naslednik crne ptice
Foto: Twitter

Koncept novi Hipersonični avion

NOVI BOING: Naslednik crne ptice

Tech -

Naslednik „crne ptice“, čija je zvanična oznaka SR-71, biće hipersonični špijunski avion koji će moći da postigne brzinu pet puta veću od brzine zvuka

Novi avion će moći da postigne brzinu od pet maha, što je neverovatnih 6.174 kilometra na sat

Kompanija „Boing“ je predstavila koncept letelice, naslednika legendarnog aviona „crna ptica“, koji je sredinom sedamdesetih godina postavio rekord u brzini aviona koji je i dan-danas na snazi.

Naslednik „crne ptice“, čija je zvanična oznaka SR-71, biće hipersonični špijunski avion koji će moći da postigne brzinu pet puta veću od brzine zvuka.

Prva testiranja

Brzina od pet maha je neverovatnih 6.174 kilometara na sat. „Crna ptica“ je 1976. postavila rekorde u brzini i visini. Avion koji je predstavljen 1964. deceniju kasnije leteo brzinom od 3.529 kilometara na sat, što je i danas rekord u avijaciji. On je leteo na visini od 25.000 metara.

- Biće vrlo teško napraviti avion koji postiže brzinu od pet maha i veću. Ova letelica će morati da bude sposobna da sama poleće i sleće. Veća brzina zahteva izradu većeg motora - rekao je Kevin Boukat, glavni šef „Boinga“ za razvoj hipersoničnih letelica.

On je potvrdio da će oznaka nove letelice biti SR-72. Hipersonična tehnologija podrazumeva kombinovani pogonski sistem koji spaja raketnu tehnologiju i supersonični mlazni motor. Prva testiranja očekuju se 2020. godine.

Izrada u dve faze

U „Boingu“ planiraju da pogon bude izgrađen u dve faze. Prva je pravljenje jednomotorne letelice po ugledu na F-16, a druga je izrada dvomotornog aviona čija će dužina biti preko 35 metara. U slučaju da na njega budu ispaljeni projektili, avion „crna ptica“ je imao jednostavan manevar izbegavanja projektila. Pilot bi povećao brzinu i visinu.

foto: Profimedia

Legenda SR-71

„PTICA“ VIŠE NE LETI

Avion „crna ptica SR-71“ predstavljen je 1966. godine

Povučen je iz upotrebe 1999. godine.

Napravljena su ukupno 32 komada

Cena jedne letelice bila je 34 miliona dolara

Oklop mu je bio od titanijuma

Mogao je da izdrži temperaturu od 482 stepena

Kurir / E.K.

Foto: Twitter, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track