USPEH VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Mašina prevela misteriozni spis
Foto: Profimedia

TAJNA

USPEH VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Mašina prevela misteriozni spis

Tech -

Veštačka inteligencija Univerziteta Alberte uspela je da otkrije jezik „Vojničevog rukopisa“, koji ceo vek intrigira naučnike

Najmisteriozniju knjigu na svetu, takozvani „Vojničev rukopis“, posle više od 100 godina dešifrovala je mašina sa veštačkom inteligencijom. To tvrdi Greg Kondrak, istraživač sa Univerziteta Alberte.

Hebrejski jezik

- Rukopis mi je bio intrigantan i mislio sam da mogu da doprinesem ispitivanju ove knjige, pa sam ga dao na analizu moćnoj veštačkoj inteligenciji našeg univerziteta. Prvi korak je bio da mašina otkrije koji je jezik u pitanju - kaže Kondrak.

Mašina je, objašnjava, koristila isti algoritam pomoću kojeg su Ujedinjene nacije Povelju o ljudskim pravima prevele na 380 jezika, analizirala tekst i zaključila da je napisan na hebrejskom jeziku, ali da je onda dodatno šifrovan tako što su slova u svakoj reči bila pretumbana. Kako se naglašava, prva rečenica teksta glasi:

„Ona je dala preporuke svešteniku, muškarcu kuće i meni i narodu.“

Prvi korak

Prve 72 reči u pasusu uklapaju se u neka nagađanja da je reč o botaničkom priručniku.

- Ovo je prvi korak, ali kompjuter nije dovoljan. Sada je potreban neko sa veoma dobrim poznavanjem hebrejskog i istorije kako bismo koristili ova otkrića i kako bismo proučili dalje rukopis, razotkrili sintaksu i smisao reči i rečenica. Ako to upali, sledeći su na redu tekstovi sa Krita pisani pismom nazvanim linear A - kaže Kondrak.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track