NAUČNICI NAŠLI NASELJE MAJA: Laseri otkrili izgubljeni grad
Foto: PrintScreen

GVATEMALA

NAUČNICI NAŠLI NASELJE MAJA: Laseri otkrili izgubljeni grad

Tech -

Pomoću savremene tehnologije skenirano 1.200 kvadratnih kilometara i u prašumi pronađeno čak 60.000 građevina i ruševina

Naučnici su koristeći lasersku tehnologiju pronašli više od 60.000 građevina i ruševina iz perioda Maja duboko u prašumi Gvatemale.

U pitanju su čitava nova naselja, uključujući kuće, palate, puteve i fortifikaciju.

Sistem naselja

Ove građevine se nalaze duboko ispod krošnji drveća i prašume. U ovom području, u blizini već poznatih majanskih gradova, živelo je nekoliko miliona Maja više nego što je utvrđeno u ranijim istraživanjima. Naučnici su skenirali više od 1.200 kvadratnih kilometara u severnom Petenu.

Koristili su revolucionarnu tehnologiju „Lidar“, koja otkriva arheološke lokacije skoro nevidljive golom oku.

- Slike ove tehnologije pokazale su da je ceo region bio sistem naselja, čiji su obim i gustina populacije u velikoj meri potcenjeni - rekao je Tomas Garison, arheolog sa koledža Itaka.

foto: PrintScreen

Majanska civilizacija, koja je bila na vrhuncu pre oko 1.500 godina, pokrivala je područje dva puta veće od srednjovekovne Engleske sa populacijom od oko pet miliona.

- Ovom novom tehnologijom utvrdili smo da je ovde živelo između 10 i 15 miliona ljudi - rekao je Francisko Estrada-Beli, arheolog sa Univerziteta Tulan, dodajući da su mnogi živeli u nižim, močvarnim područjima za koja se do sada smatralo da su potpuno nepodesna za život.

Kamene platforme

Većina građevinskih struktura bile su kamene platforme koje su podržavale majanske kuće. Jedno od interesantnih pronalazaka predstavlja piramida od sedam spratova pokrivena vegetacijom tako da se praktično stopila sa džunglom.

Kalendar za potomke

KO SU BILE MAJE

Maje su bile jedno od najdominantnijih autohtonih društava na području Meksika i Srednje Amerike pre dolaska Španaca u 16. veku. Oni su stvorili veliku civilizaciju koja je trajala više od 2.000 godina, sve do 1524. godine, kad su Španci počeli sa brutalnim osvajanjem njihovih zemalja. Tokom ovog vremenskog perioda niz nezavisnih majanskih kraljevstava doživelo je uspone i padove širom ovog geografskog područja. Ostavili su neizbrisiv trag u poljoprivredi, keramici, pisanju hijeroglifa i matematici. Napravili su vlastiti vrlo precizan kalendar.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track