PRVI KIBORG NA SVETU: Misli pokreću robotsku ruku
Foto: Profimedia

MOZAK

PRVI KIBORG NA SVETU: Misli pokreću robotsku ruku

Tech -

Do kraja ove godine nameravam da naučim da sviram klavir. Neka to bude i samo jedna pesma, kaže Džoni Mateni

Džoni Mateni iz Floride prvi je kiborg na svetu! Naime, on će narednih godinu dana živeti sa robotskom rukom kojom će upravljati samo svojim mislima.

Naučnici Univerziteta „Džon Hopkins“ u decembru prošle godine Džoniju Mateniju dostavili su robotsku ruku.

Oboleo od raka

Ovo je prvi put da se modularni protetički ekstremitet (Modular Prostethic Limb ili MPL) upotrebljava van laboratorije. Za razvoj robotske ruke naučnici Univerziteta „Džon Hopkins“ su u proteklih deset godina od vlade u Vašingtonu dobili 120 miliona dolara.

- Do kraja godine nameravam da naučim da sviram klavir. Neka to bude i samo jedna pesma, ali želim da sviram klavir - kaže Mateni, čija je najveća želja da mu život bude što sličniji onome kakav je bio pre gubitka ruke.

foto: Profimedia

On je bez leve ruke ostao usled raka 2005. godine. Bio je jedan pet dobrovoljaca koji su tokom protekle četiri godine povremeno testirali robotsku ruku u laboratoriji pre nego što su ga, zahvaljujući odličnim rezultatima, odabrali da je dobije na godinu dana. Dobio ju je na korišćenje, ali uz stalan nadzor naučnika kako bi mogli da prate njegov napredak, ali i da usavršavaju performanse robotske ruke.

Brojne mogućnosti

Mateni upravlja rukom svojim mozgom, pa je dovoljno da pomisli šta želi da ruka uradi. Njene mogućnosti su znatno ispred svega što se dosad radilo s veštačkim ekstremitetima. Svaki prst može posebno da pomera, a može i da izvodi složene kretnje. Osim Matenija, robotsku ruku bi do kraja ove godine trebalo da isprobaju i drugi pacijenti.

Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track