NAUČNICI REKONSTRUISALI LIK: Ovako je izgledao Sveti Valentin!
Foto: PrintScreen

USPEH

NAUČNICI REKONSTRUISALI LIK: Ovako je izgledao Sveti Valentin!

Tech -

Grafički dizajner iz Brazila Sisero Morais s timom arheologa „oživeo“ je sveca nakon skeniranja njegove lobanje, koja se čuva u Crkvi Svete Marije iz Kozmedina

Pravo lice Svetog Valentina konačno je otkriveno zahvaljujući trodimenzionalnom skeniranju njegove lobanje, koja se čuva u rimskoj Crkvi Svete Marije iz Kozmedina.

Rezultat digitalne rekonstrukcije otkriva da je italijanski svetac, koji je postao simbol ljubavi i zbog koga se 14. februar u Katoličkoj crkvi obeležava kao Dan zaljubljenih, imao jaku vilicu i oštre crte lica.

foto: PrintScreen

Grafički dizajner

Ranije se verovalo da je Sveti Valentin preminuo u starosti. Međutim, grafički dizajner iz Brazila Sisero Morais, koji je uradio rekonstrukciju s timom arheologa, posle skeniranja lobanje veruje da je on pogubljen mlad.

- Nakon skeniranja lobanje počeo sam da dodajem mišiće zahvaljujući markerima koji određuju kako su izgledala lica u različitim regionima u Italiji tog vremena. Kad je digitalni otisak bio završen, dodao sam kosu i odeću. Čitava rekonstrukcija je trajala oko nedelju dana - kaže Morais.

foto: PrintScreen

Obezglavljen

Brazilski stručnjak otkriva da je koristio takozvani Mančesterski metod, koji su britanski forenzičari razvili još 1977.

Testiranja pomoću ugljenika su pokazala da lobanja pripada mlađem muškarcu koji je živeo između 119. i 338. godine nove ere. Sveti Valentin je ubijen odsecanjem glave 14. februara 269. godine nove ere po naredbi cara Klaudija Drugog. On je, suprotno naredbi, venčavao rimske vojnike s devojkama. Bio je prvi biskup grada Terni u Umbriji.

Utvrđivanje starosti

POUZDANA METODA

Metoda radioaktivnog ugljenika - poznata kao metoda „ugljenik C-14“, može se koristiti za određivanje starosti samo organskih materija. Ugljenik 14 je radioaktivni izotop ugljenika i ljudi i životinje ga apsorbuju kad dišu. S njihovom smrću on ostaje uskladišten u telu. Ovu metodu je otkrio američki naučnik V. F. Libi i za nju je 1960. dobio Nobelovu nagradu za hemiju.

Foto: PrintScreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track