MILIJARDER NAJAVIO: Pravimo hotele za svemir
Foto: Profimedia

ROBERT BIGELOU

MILIJARDER NAJAVIO: Pravimo hotele za svemir

Tech -

Moduli na naduvavanje biće lansirani do 2021. kako bi se spojili u novu svemirsku stanicu

Američki hotelski magnat Robert Bigelou najavio je pravljenje hotela u svemiru koji će biti sastavljen iz modula na naduvavanje.

Prvi testovi izvršeni na Međunarodnoj svemriskoj stanici (ISS) bili su uspeši i u njegovoj kompaniji „Bigelou aero-spejs“ najavili su lansiranje modula do 2021. godine.

Na stanici u svemiru trenutno se nalazi modul za testiranje koji je postavljen 2016. i uskoro se očekuje slanje još dva modula B330 koji su dizajnirani kao samoodržive trajne strukture.

- Plan je da se ovi moduli spoje kako bi formirali veći kompleks - rekao je Robert Bigelou.

Milijarder planira izgradnju prve privatne svemirske stanice. Ovi moduli su laganiji i jeftiniji za održavanje od metalnih, od kojih je napravljena Međunarodna svemirska stanica.

Svemirski hotel, kako su ga nazvali mediji, dobio je naziv „Olimpus“ i biće dva i po puta veći od ISS. CNBC prenosi da će za njegovo lansiranje biti potrebna raketa koja može da ponese teret težak između 75 i 80 tona.

- Prvo moramo da vidimo koliko će biti interesovanje. Verujemo da ima mnogo potencijala za slanje turista u svemir - dodao je Bigelou.

foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp već je najavio da nije zainteresovan za dalje finansiranje ISS posle 2024. godine.

Nema opasnosti

ČVRŠĆI OD TITANIJUMA

Džejson Krusa iz NASA rekao je za Popjular mekaniks da izgradnja modula na naduvavanje ima svoje prednosti:

- Prednost ovakvog modula je zaštita od zračenja. Uz to, strukturalna čvrstoća ovakvog modula takođe je prednost. Kevlar je deset puta čvršći od aluminijuma ili titanijuma, a ovaj modul je napravljen od vektrana koji je čvršći i od kevlara.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track