ŠOK OTKRIĆE RUSKIH NAUČNIKA: Uspeli da VRATE VREME UNAZAD pomoću kvantnog kompjutera!
Foto: Profimedia

EVO ŠTA TO ZNAČI

ŠOK OTKRIĆE RUSKIH NAUČNIKA: Uspeli da VRATE VREME UNAZAD pomoću kvantnog kompjutera!

Tech -

Naučnici sa moskovskog Instituta za fiziku i tehnologiju, uz pomoć kolega iz Švajcarske i SAD, napravili su nešto što se protivi zakonima fizike. Oni su, pomoću kvantnog računara, uspeli da promene tok vremena.

Studija je u suprotnosti sa osnovnim zakonima fizike i mogla bi da promeni naše razumevanje procesa koji upravljaju univerzumom.

Ovaj razvoj događaja takođe pomaže u boljem razumevanju kvantnih kompjutera pa su naučnici koristeći elektrone i kvantnu mehaniku uspeli da vrate vreme u eksperimentu čiji su rezultati ravni tome da bilijarske kugle vratimo u prvobitnu formu trougla.

"Kreirali smo stanje koje ide u suprotnom smeru od normalnog termodinamičkog smera u kojem ide vreme", rekao je vođa istraživanja doktor Gordi Lesovik.

"Veštački smo stvorili situaciju koja se odvija u suprotnom smeru u odnosu na termodinamičku vremensku osu", kaže.

Tokom eksperimenta istraživači su otkrili da, ako koriste samo dva kubita (qubit - sastavni deo kvantnog kompjutera), ostvaruju uspeh u čak 85 odsto slučajeva. A kada dodaju još jedan kubit, pojavljuju se greške, pa procenat uspešnosti opada.

Oni očekuju da će broj grešaka svesti na minimum.

Eksperiment bi mogao imati praktičnu primenu u razvoju kvantnih računara, kažu naučnici.

"Naš algoritam se može ažurirati i koristiti za testiranje programa pisanih za kvantne računare i eliminisanje buke i grešaka“, rekao je dr Lesovik.

Kurir.rs/ Independent

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track