Ćelije raka se pretvorile u zdrava krvna zrnca!
Foto: Profimedia

SLUČAJNO OTKRIĆE

Ćelije raka se pretvorile u zdrava krvna zrnca!

Tech -
Dok su posmatrači uzorke smrtonosnih ćelija leukemije, naučnici Univerziteta "Stanford" uočili su nešto neverovatno: njihovu transformaciju u potpuno zdrava krvna zrnca

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.Doktor Ravi Majeti i njegovi saradnici uzeli su uzorke ćelija raka i pokušali da ih ožive u laboratoriji.Kako je pokazalo njihovo istraživanje, neke od ćelija menjale su oblik i veličinu i pretvarale se u nešto nalik na makrofage, krupne i pokretne ćelije koje vrše fagocitozu stranih čestica. Uslov za to bilo je da se ćelije raka najpre izlože delovanju određenih proteina.

Kako dr Majeti objašnjava, ovako nastale ćelije mogle bi da "napadnu" ćelije raka, tako što bi "progutale" i "svarile" kancer. Ovo je dobra vest, veruje ovaj stručnjak, jer "postoji veliko interesovanje za menjanje terapije za rak".SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Kako mesečari izbegavaju zidove?Da li je vreme poludelo?GODINU DANA U SVEMIRU: Kako će izgledati misija koja će pomeriti granice (VIDEO)Kako je uplašeni ptić vraćen mami i tati (VIDEO)Zašto nuklearne bombe formiraju pečurku?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track