(FOTO) CEO SVEMIR NA JEDNOJ SLICI: Logaritamske mape pretvorene u veličanstveni kosmički krug
Foto: Facebook/screenshot

Heksaflagon

(FOTO) CEO SVEMIR NA JEDNOJ SLICI: Logaritamske mape pretvorene u veličanstveni kosmički krug

Tech -
Daglas Adams je napisao: "Svemir je veliki. Ogoman. Ne biste verovali koliko." Ali, jedan umetnik uspeo je da ceo kosmos, od čije nas veličine zaboli mozak, smesti u jednu sliku.

The entire universe in one shot (Pablo Carlos Budassi)

Posted by Tom Ochsner on Monday, January 4, 2016

Slika koju je napravio Pablo Karlos Budasi bazirana je na logaritamskoj mapi univerzuma koju su napravili istraživači na Prinston univerzitetu. Ova mapa se oslanja se na podatke o 3 miliona astronomskih objekata prikupljenim iz projekta Sloan III (SDSS-III). Ovo je inače najveća i najdetaljnija trodimenzionalna mapa univerzuma.

Na slici je prikazan Sunčev sistem koga okružuju unutrašnje i spoljašnje planete, Kajperov pojas, zvezda Alfa Kentauri, Persejev krak, galaksija Mlečni put, galaksija Andromeda i druge bliže galaksije i nevidljiva plazma proizvedena prilikom Velikog praska na samom obodu.

UNIVERSAL IMAGE - the entire Universe in one 4K #fulldome image. An artist's logarithmic scale visualisation of the...

Posted by British Fulldome Institute on Monday, January 4, 2016

Logaritamske mape nam omogućavaju da vizualizujemo ekstremno velike oblasti, ali se na njima baš i ne može mnogo toga videti, pa je Pablo odlučio da ih učini privlačnijim. “Kada sam crtao heksaflagone za rođendan svog sina, počeo sam da crtam centralne prikaze kosmosa i Sunčevog sistema. Tog dana se rodila ideja logaritamskog prikaza i u narednih nekoliko dana uspeo sam da ga sklopim pomoću fotošopa, koristeći NASA-ine slike i strukture koje sam sam napravio”, rekao je Pablo.

by Pablo Carlos Budassi:

Posted by Sue Doherty on Monday, January 4, 2016

(metro.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track