(FOTO) IZUZETNO RETKA: Ovako izgleda bela žirafa uslikana u Tarzaniji
Foto: Facebook/screenshot

Prihvaćena od drugih

(FOTO) IZUZETNO RETKA: Ovako izgleda bela žirafa uslikana u Tarzaniji

Tech -
Uočena prvi put prošle godine, bela žirafa iz nacionalnog parka Tarangire u Tarzabuhu, sada je uhvaćena i okom objektiva.

A rare white giraffe has been spotted in Tanzania

Posted by helloU on Tuesday, January 26, 2016

Derek Li, ekolog i osnivač instituta "Wild Nature Institute", ju je ranije uočio, a zatim joj i dao ime "Omo". Telo bele žirafe prekriveno je bledim i sivkastim pegama, a jedno joj je griva riđe boje. Iako se na prvi pogled čini da je reč o albino žirafi, dr Li ističe da ona ima nešto drugačiji genetski poremećaj, leucizam.

„Leucizam je poremećaj koji karakteriše zastoj u rastu dela ili svih pigmentnih stanica tokom procesa razvoja ploda, što ima za posledicu nedostatak navedenih na delu ili na celoj površini tela. Leucističnu životinju možemo razlikovati od albino životinje po tome što albino jedinke nemaju ni trunke melanina u telu, čak ni u očima koje su crvene boje, usled vidljivih krvnih žila”, otkriva dr Li.

Incredibly Rare White Giraffe Spotted In Tanzania

Posted by Cool Jokes For You on Wednesday, January 27, 2016

Njen neobičan izgled čini je posebno ranjivom jer bi mogla da privuče pažnju lovokradica.

„Budući da je izrazito svetla i lako uočljiva, to može biti nedostatak koji će je učiniti prepoznatiljivom za predatore čije je glavno oružje vid, kao što je to slučaj kod ljudi. Međutim, brojne lovokradice koriste zamke za noge i vrat”, rekao je dr Li.

„U Tanzaniji je zabranjeno ubijanje žirafa, pogotovo zato što je reč o nacionalnom simbolu, ali ilegalni lov na žirafe zbog mesa prava je pošast u ovom okruženju. Nažalost, sve žirafe ugrožavaju lovokradice, ne samo bele kao što je Omo. Srećom, Omo živi u nacionalnom parku gde je utvrđeno da ima najbolje šanse za preživljavanje zahvaljujući naporima na suzbijanju lovokradica na području parka”, kaže Li.

On je naveo da je Omo prihvaćena od drugih, „normalnih“ žirafa koje ni najmanje ne deluju zabrinuto zbog njenog izgleda.

(Huffington post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track