KAO GENIJE: Svi ćemo moći da pišemo Ajnštajnovim rukopisom?!
Foto: Kickstarter/Printscreen

ZAPANJUJUĆA MOĆ NAUKE

KAO GENIJE: Svi ćemo moći da pišemo Ajnštajnovim rukopisom?!

Tech -
Iako većina nas nikada neće dostići jedan od najvećih svetskih intelekta, zahvaljujući modernoj tehnologiji ćemo moći makar da oponašamo Ajnštajnov rukopis.

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.Naime, stručnjaci pokušavaju da naprave novi kompjuterski font - identičan rukopisu Alberta Ajnštajna. Ajnštajnоvi eseji, pisma i beleške ispisani su čitkim, elegantnim rukopisom koji će biti digitalizovan uz pomoć kompjuterskog programa. Na ovom projektu rade dva tipografa - Harald Gesler i Elizabet Voterhaus.Tim tipografa koristi uzorke Ajnštajnovog rukopisa iz kojih digitalizuje slovo po slovo, a svoj projekat objavili su na sajtu "Kikstarter" u nadi da će prikupiti dovoljno sredstava da ovu zanimljivu ideju sprovedu u delo. "Činjenica da je Ajnštajn imao lep rukopis ne bi trebalo da iznenađuje ljude. Njegov rukopis oslikava čist ritam koji se ispoljava kroz meke obline slova."

Harald Gesler je 2013. godine, takođe, digitalizovao i Frojdov rukopis, koji sadrži 1.467 karaktera, dok je u projektu Ajnštajnovog fonta do sada digitalizovano 432 karaktera. Tim planira da digitalizuje i matematičke znake.Gesler i Voterhausova smatraju da je ovaj projekat jako bitan zato što pokazuje vezu između pokreta i misli, ideje i realizacije, ali i da nas istovremeno podeseća na to da upravo pisanje ima moć da sve i svakoga spase od zaborava.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Kako je stranac fotografijama zarobio neuhvatljive duhove BeogradaU čemu je razlika između voća i povrća?Upoznajte „vodene mlade“, žene koje imaju sve važniju ulogu u IndijiDa li se progutana žvaka vari sedam godina i ostali naučnu mitoviNeobične životinje za koje niste znali da postoje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track