OPREZ! SUTRA MOŽE I DA SE OSLEPI: Kako bezbedno posmatrati pomračenje Sunca
Foto: Reuters

Pamet u glavu

OPREZ! SUTRA MOŽE I DA SE OSLEPI: Kako bezbedno posmatrati pomračenje Sunca

Tech -
Ukoliko ste nepažljivi prilikom posmatranja, može se desiti da dobijete tzv. slepilo pomračenja odnosno da vam mrežnjača izgori. U trenutku nezaštićenog gledanja nećete osetiti da vam se oštećuju ćelije oka jer u mrežnjači ne postoje receptori bola nego tek nekoliko sati kasnije pojaviće se simptomi slepila
1 / 14 Foto: Reuters

BEOGRAD - Sutrašnje pomračenje Sunca koje će na nebu iznad Srbije biti vidljivo od 9.40 časova pa do podneva može biti i opasno - stoga, pamet u glavu.

Na internet stranici Astronomskog društva "Ruđer Bošković" naglašava se da se direktnim posmatranjem Sunca kao i ostalim nepodesnim načinima mogu trajno oštetiti vid i oprema!

Sunce se nikada ne sme posmatrati direktno

Ovo upozorenje, naglašava domaće astronomsko društvo, treba shvatiti potpuno ozbiljno i postupati u skladu sa rečenim jer posledice mogu biti trajno loše - kako po posmatrača tako i po opremu. Sunce je snažan izvor svetlosti i toplote. Imajući u vidu da je oko organ koji ne oseća bol, njegovim izlaganjem Suncu, čak i kada nam ne smeta, možemo oštetiti, pa i izgubiti vid.

Treba imati u vidu da Sunce snažno zrači i u delovima elektromagnetnog spektra koje naše oko ne vidi, ali koji su u stanju da ostave posledice. Ovde se ima u vidu ultravioletno zračenje. Takođe, nepravilnim izlaganjem optičkih instrumenata Suncu moguće ih je oštetiti usled delovanja izuzetno visokih temperatura koje se razvijaju u žiži.

Dok gledate, oči ne bole: Slepilo nastupa posle nekoliko satiUkoliko ste nepažljivi prilikom posmatranja može se desiti da dobijete tzv. slepilo pomračenja odnosno da vam mrežnjača izgori. U trenutku nezaštićenog gledanja nećete osetiti da vam se oštećuju ćelije oka (u mrežnjači ne postoje receptori bola) nego tek nekoliko sati kasnije pojaviće se simptomi slepila.

Jedino se prilikom totalnog pomračenja Sunca, kada je ono zaklonjeno Mesecom, može bezbedno gledati. Čak i ako je 99 odsto sunčevog diska pokriveno Mesecom, sunčev srp koji se tada pojavljuje nije bezbedan za gledanje golim okom jer moze izazvati oštećenje mrežnjače.

Evo kako bezbedno posmatrati pomračenje: Kamera obskura, dvogled...

Metod posmatranja Sunca (tj. pomračenja) koji će ovde biti opisan je svakako najbezbedniji, takođe je i najjednostavniji za izvođenje, ali je i rezultat krajnje skroman. Ovo samo po sebi ne mora biti značajna mana!

OVDE MOŽETE VIDETI KAKO DA IZRADITE SVOJU KAMERU OBSKURU

Projektovanjem Sunca kroz veoma mali otvor dobijamo njegov lik na suprotnoj strani. Ovakva naprava se naziva "camera obscura", a principijelno njeno izvođenje izgleda ovako: u suštini, dovoljno je na papiru ili tankom kartonu, probušiti rupicu iglom ili čačkalicom.

http://www.youtube.com/watch?v=EGCYu7RMZLo

Čak, najbolje je oba! – načiniti dve rupice na relativno bliskom rastojanju (2‐3 cm), pri čemu bi jedna bila manja a druga veća (svakako ne veća od 2‐2.5 mm). Zatim se ovaj papir sa rupicama (projektor) usmeri ka Suncu a nasuprot njemu postavi drugi beli papir (ekran).

Pomeranjem ekrana udesimo da se na njemu pojave likovi Sunca. Veličinu projektovanih likova možemo menjati približavanjem ili udaljavanjem ekrana od projektora. Što je razmak između projektora i ekrana veći to će i likovi biti veći, ali i tamniji i mutniji.

Zato je potrebno postići optimalnu udaljenost što se postiže eksperimentom (između 40 i 70 cm). Prilikom udešavanja projekcije i posmatranja projektovanog lika posmatrač stoji leđima ili bokom okrenut Suncu (ne gleda u njega!). U jednoj ruci je projektor koji se usmeri ka Suncu a u drugoj ekran, u koji gledamo i trudimo se da njegovim pomeranjem "uhvatimo" projektovane lik(ove) Sunca.

Na ekranu se vidi mali Sunčev kotur, koji nije oštar i ne prikazuje detalje. Ali je moguće ispratiti kako svetli kružić Sunčeve projekcije vremenom biva okrznut Mesečevim likom, koji je taman pa se čini kao da je Sunčev lik nagrižen. Uz svu skromnost ovo je ipak zanimljiv, jednostavan, ali i najbezbedniji način da se isprati ova pojava!Dvogled ili omanji teleskop zgodan je za praćenje ove pojave kad aje reć o većoj grupi ljudi pošto može da posluži kao projektor koji projektuje sliku Sunca na ekran.

Zaštitite očiUkoliko želimo da direktno posmatramo Sunce, tada se koriste posebno napravljeni filteri koji štite od zračenja jer su presvučeni slojem hroma ili aluminijuma poput, recimo, zavarivačkog stakla. Sličan tome je i filter po imenu majlar koji je posebno napravljen za ovu svrhu. Mnogi amateri koriste negative crno-belog filma ili negative razvijenih filmova sa fotografijama na njima, ali ni oni nisu bezbedni. Kao ni sunčane naočari, diskete, diskovi...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track