PSIHOLOZI UPOZORAVAJU: Uzrok depresije sve češće se nalazi u VAŠEM TELEFONU! Koristite ga kad morate
Foto: Ap

Obratite pažnju

PSIHOLOZI UPOZORAVAJU: Uzrok depresije sve češće se nalazi u VAŠEM TELEFONU! Koristite ga kad morate

Tech -

Ukoliko posvećujete previše pažnje društvenim mrežama, nakon podataka da to može uzrokovati anksioznost i depresiju, možda bi trebalo da smanjite vreme koje provodite u virtuelnom svetu.

Univerzitet u Pitsburgu sproveo je studiju među 1.700 ispitanika, koja je pokazala kako ljudi koji koriste sedam do 11 različitih društvenih mreža imaju tri puta veći rizik od oboljevanja od depresije i anksioznosti od onih koji koriste do dve različite društvene mreže. Uključujući u ovo i druge faktore koji utiču na mentalne probleme, kao što su društveni i ljubavni status, pol, rasa i finansije, zaključak je da nema potrebe da zaboravite na sve društvene mreže. Potrebno je mnogo više istraživanja kada je ova tema u pitanju.

Kako navodi Brajan Prajmek, rukovodilac studije, postoji i mogućnost da osobe koje već imaju mentalne probleme više i češće koriste društvene mreže, kako bi se s tim problemima lakše izborile.

"Postoji mogućnost da traže izlaz iz situacije u kojoj se nalaze ili jednostavno traže mesto u kojem će se osećati prihvaćenim.S druge strane, postoji i mogućnost kako upravo manevrisanje različitim društvenim mrežama i pokušavanje održavanja mnoštva kontakata i ažuriranja podataka, na kraju dovodi do depresije i anksioznosti", kaže Brajan Prajmek. Ukoliko osetite kako vam je raspoloženje u padu nakon posete društvenim mrežama, jednostavan savet je da napravite pauzu.

(klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track