REVOLUCIONARNO: Ovaj izum će promeniti život nepokretnim osobama
Foto: Anadolija

Projekat mladog turskog inženjera

REVOLUCIONARNO: Ovaj izum će promeniti život nepokretnim osobama

Tech -

Informatičar Mustafa Onur Ajdin razvio je “pametna” invalidska kolica na električni pogon sa kontrolom glasom i pokretima glave, a motiv za taj podvig crpeo je iz ljubavi prema tetki koja boluje od multiple skleroze.

S ciljem da olakša život nepokretnih osoba, dvadesetšestogodišnji inženjer Ajdin je nakon dve godine predanog rada napravio prototip specijalnih invalidskih kolica koja je nazvao “Smart, multifunkcionalna, električna invalidska kolica”, a projekat je podržalo Tursko veće za nauku i tehnologiju.

Ajdin je istakao da mu je želja da pomogne osobama sa invaliditetom koje imaju ograničenu ili nikakvu mogućnost korištenja ruku i nogu, baš kao što je slučaj sa njegovom obolelom tetkom, a da je projekat pametnih kolica tako postao prioritetan među brojnim poslovnim idejama koje je imao po završetku studija.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

- Korisnici će glasom ili pokretom glave ili nekog drugog ekstremiteta moći da upravljaju novim kolicima koja smo razvili. Nazvali smo ih pametna kolica jer imaju i integrisani monitor pomoću kojeg korisnici mogu kolicima upravljati dodirom. Cilj nam je bio da razvijemo tehnički opremljena kolica koja će olakšati život osoba sa invaliditetom, koja, na kraju krajava, neće koštati više od kolica koja trenutno postoje na tržištu. Naša kolica imaju opcije povezivanja sa smart telefonima tako da korisnici mogu glasovnim opcijama obavljati telefonske pozive, koristiti internet i slično - kazao je Ajdin.

Ističući da je tehnologija glasovnog upravljanja uređajima u velikom zamahu, mladi turski inženjer je kazao da su invalidska kolica koja je razvio jedistvena u svetu s obzirom na sve mogućnosti i opremu koju imaju.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

- Ovo je jedinstvena inovacija i nadamo se da ćemo uspeti u nameri da je učinimo dostupnom kategoriji ljudi za koju je i namenjena. Već smo kontaktirali neke proizvođače i želja nam je da se naš proizvod što pre nađe na tržištu - poručio je Ajdin.

Na pitanje da li namerava da pametna kolica učini dostupnim i u inostranstvu, Ajdin kaže da njegov izum već ima opcije i na engleskom i nemačkom jeziku, a da rade i na implementaciji portugalskog i drugih jezika.

- Širom sveta vlada veliko interesovanje i naravno da nam je želja da pomognemo svim osobama sa posebnim potrebama - zaključio je informatičar.

(Anadolu Agency)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track