(VIDEO) BUDUČNOST JE STIGLA: Naučnici po prvi put zamrzli i odmrzli mozak bez oštećenja
Foto: Profimedia

Očuvan mozak sisara

(VIDEO) BUDUČNOST JE STIGLA: Naučnici po prvi put zamrzli i odmrzli mozak bez oštećenja

Tech -
Zečji mozak uspešno je zamrznut pomoću krionike, ovo je prvi put da je mozak sisara nakon ovakvog procesa ostao u "blizu savršenom" stanju.

U svetu naučne fantastike često smo imali prilike da vidimo kako su ljudi pomoću krionike uspeli da produže svoj život i da otputuju na daleka mesta kroz svemir. A nova tehnika koju su naučnici koristili prilikom zamrzavanja mozga zeca mogla bi da ima veliki uticaj na budućnost krionike.

Naučnici sada tvrde da su po prvi put uspeli da zamrznu i odmrznu mozak zeca, koji je ostao u gotovo savršenom stanju. Stručnjaci iz grupe "21st Century Medicine" koristili su novu tehniku koja je kardiovaskularni sistem u mozgu zeca ispunila hemikalijama koje omogućuju da se ohladi na -135 Celzijusovih.

Rabbit brain the first to be perfectly cryogenically preserved http://ift.tt/1PrnFToThe wealthy and gullible have been...

Posted by Takyou on Friday, February 12, 2016

Stručnjaci su mozak prvo natopili glutaraldehidom koji se inače koristi kao konzervans, a potom su u njega dodali kriozaštitnu tečnost. Tokom ovog procesa ćelijske membrane, sinapse i unutarćelijske strukture su ostale netaknute nakon što su uklonili hemikaliju i zagrejali mozak.

"Mozak smo analizirali pod elektronskim mikroskopom i videli smo da su sve veze bile netaknute", rekao je Majkl Cerulo iz Fondacije Brain Preservation. Naučnicima koji su radili na ovom istraživanju fondacija je dodelila nagradu od 26.735 dolara.

Neuronaučnik Kenet Hejvort rekao je kako svaki neuron i sinapsa izgledaju savršeno očuvani, što je velik napredak u odnosu na uobičajene metode u kojima je kod ljudskog mozga dolazilo do dehidracije i raspada veza. Sledeći korak naučnika koji rade na ovom području biće zamrznuti i očuvati mozak velikih sisara, a 21CM je već predao mozak svinje na proučavanje.

Ovo bi istraživanje moglo da ima ogroman uticaj na budućnost krionike i izglede da ćemo nekad u budućnosti moći da vratimo ljude u život. Međutim, nova tehnika omogućiće neuronaučnicima i da analiziraju mozak u nikad više detalja.

(Newsweek)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track