(VIDEO) IZLOŽEN NA SAJMU POTROŠAČKE ELEKTRONIKE: Evo u čemu ćemo se u budućnosti voziti
Foto: Twitter/screenshot

Transportuju

(VIDEO) IZLOŽEN NA SAJMU POTROŠAČKE ELEKTRONIKE: Evo u čemu ćemo se u budućnosti voziti

Tech -
Dronovi se masivno koriste za fotografisanje i snimanje zalazaka sunca, visokih zgrada ili sportskih događaja. Ali, u budućnosti, flote dronova izvršavaće aktivnosti koje će biti puno korisnije.

Velike kompanije imaju nameru da dronove iskoriste za dostavu paketa, kvadrikoptere i dronove koji će leteti poput aviona.

Ali, kako bi bilo kada bi dronovi mogli da transportuju ljude?

Kineski proizvođač dronova Ehang, želi da na ovo pitanje odgovori, pa je upravo s tom namerom na sajmu potrošačke elektronike, CES u Las Vegasu predstavio "Ehang 184", prvi dron helikopter.

Ovaj dron težak je 200 kilograma i opremljen s 8 rotora, a njegov proizvođač tvrdi da može podići jednu osobu 500 metara u vazduh i transportuje je na bilo koju lokaciju koja je prepoznatljiva na "Google Maps", izbegavajući prepreke. Ipak, dostupne lokacije moraju biti na razdaljini koju dron može preći za 23 minuta koliko baterija trenutno može izdržati na jednom punjenju.

Proizvodač dodaje da se u slučaju problema pri letu ljudski piloti mogu uključiti i pomoći putniku u nevolji. Naravno, takvi centri prvo moraju biti izgrađeni.

Navodna cena će biti između 130 i 200 hiljada funti, a u nju će biti uračunata klima i bežični internet. "Ehang 184" podigao je puno prašine na CES-u, iako se čak nije stiglo ni do faze testiranja.

Na štandu ove kompanije u Las Vegasu mogla su se naći detaljna objašnjenja, u kojima se ne navodi da će letelica proći rigorozna testiranja. U mnogim državama bi, u okviru trenutnih zakona, bilo nemoguće leteti ovom dronom.

Source: World’s first passenger drone unveiled at CES by Reuters on Rumble

(Wired)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track