(VIDEO) IZUM KOJI ĆE ISKORENITI ŽEĐ U SVETU: Ova flaša od vazduha pravi vodu za piće
Foto: Facebook/screenshot

Neverovatno dostignuće

(VIDEO) IZUM KOJI ĆE ISKORENITI ŽEĐ U SVETU: Ova flaša od vazduha pravi vodu za piće

Tech -
Veoma korisna altka za bicikliste, ali i potencijalni dizajn koji može spasiti živote u nerazvijenim zemljama - flaša za vodu Fontus od vazduha stvara svežu vodu za piće.

Fontus sakuplja vlagu zadržanu u vazduhu, a nakon toga je transformiše u pijaću vodu za samo sat vremena. Fontus je delo Kristofa Retezara, austrijskog industrijskog dizajnera, koji planira da pomogne 1,2 milijardi ljudi koji žive u nerazvijenim oblastima, gde je veoma teško doći do zdrave pijaće vode.

Fontus funkcioniše kondenzacijom vlažnosti koja se nalazi u vazduhu, i za sat vremena može da proizvede pola litre vode, a funkcioniše u uslovima gde je vlažnost vazduha između 80 i 90 odsto.

Vlažan vazduh koji struji kroz bocu, prolazi kroz niz hidrofobnih vlakana koji vodenu paru pretvaraju u kapljice. Mali solarni panel nalazi se na vrhu flaše i on omogućava da baterija uvek bude puna. Takođe, Fontus filtrira veće čestice poput prašina ili buba, ali nije dizajnirana da filtrira sedimente, a tvorac ovog patenta se nada da će u budućnosti patentirati model koji će imati filter da bi Fontus mogao da se koristi i u oblastima gde je vazduh zagađen.

Kristof planira da pokrene kampanju pomoću koje bi prikupio sredstva za finansiranje projekta, nadajući se da će se ovaj sjajni izum prodavati za manje od 100 dolara.

Turning Air into Drinking Water

Here is a self-filling water bottle that turns air into drinking water.

Posted by Hashem Al-Ghaili on Tuesday, January 26, 2016

(TechInsider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track