(VIDEO) OVO JE ISTORIJSKI MOMENAT: Falkon 9, raketa iz svemira prvi put uspešno vraćena na Zemlju
Foto: Facebook/screenshot

Dobrodošla kući

(VIDEO) OVO JE ISTORIJSKI MOMENAT: Falkon 9, raketa iz svemira prvi put uspešno vraćena na Zemlju

Tech -
Korporacija "SpaceX" je tokom noći napravila istorijski uspeh vertikalnim spuštanjem rakete Falkon 9 na Zemlju. Ova letelica je "isporučila" 11 satelita u orbitu. Ovaj uspeh kompanije milijardera Ilona Maska otvara vrata eri mnogo jeftinijih misija u svemiru, ali i novoj eri putovanja van Zemljine orbite.

Source: SpaceX Falcon rocket blasts off, booster lands safely by ReutersNews on Rumble

Ovo je prvi put da je "Space Exploration Technologies" korporacija ("SpaceX") pokušala da spusti raketu na tlo i prvi uspešan pokušaj da se raketa vrati iz orbitalnog leta. Falkon 9 se spustio na zemlju samo 10 minuta nakon lansiranja.

Cilj "SpaceX" je da razvije rakete koje mogu ponovo da se koriste, što bi dovelo do mnogo jeftinijih letova u svemir. Vlasnik kompanije je sletanje pozdravio tvitom "Dobro došla kući, bebo", a zatim je ponovio da je krajnji cilj - misija na Mars.

"Biće potrebno još nekoliko godina da se utegnemo, da rakete budu u punom kapacitetu upotrebljive više puta. Ovo je bio kritičan korak na putu ka mogućnosti da se stvori grad na Marsu. O tome se ovde radi", kaže Ilon Mask. Pre šest meseci Falkon 9 je eksplodirao nedugo nakon poletanja na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. I nekoliko drugih pokušaja da se raketa spusti na plutajuće platforme u Atlantskom okeanu takođe su bile bezuspešne. Komentator kompanije "SpaceX", koji je pratio prenos sletanja, sinoćni uspeh je uporedio sa “lansiranjem olovke iznad Empajer stejt bildinga, a zatim njenim preusmeravanjem i laganim spuštanjem na kutiju cipela na tlu, tokom orkanske oluje”.

"Ovo je neverovatan uspeh. Upisali smo se u istoriju", poručeno je iz kontrolnog centra.Uspešno sletanje na veliko "iks" u Kejp Kanaveralu zapravo je bilo sekundarni cilj ove misije. Primarni je bilo lansiranje 11 ORBCOMM satelita u nižu orbitu. Ipak, osnivač "SpaceX" Ilon Mask kaže da Falkon 9 koji je izveo istorijski povratak na Zemlju, neće ponovo leteti. “Ovu raketu ćemo verovatno zadržati na Zemlji, jer je na neki način jedinstvena”, rekao je on. “To je prva raketa koja se vratila”.

Čestitka je ubrzo stigla iz Nase, a zatim i od još jednog IT milijardera Džefa Bejzosa, koji se potrudio da celu stvar malo i začini sa malo cinizma.

Bejzos, prvi čovek Amazona je i vlasnik kompanije Blu oridžins, koja je nedavno letelicom "New Shepard" obavila prvo uspešno vertikalno sletanje u istoriji. Doduše, ne nakon uspešne misije u svemiru. Ipak, to ga nije sprečilo da pecne Maska.

"Čestitke za "SpaceX" na sletanju Falkona. Dobrodošli u klub", napisao je Bejzos u svom tek petom tvitu.

(B92/Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track