(VIDEO) Šta ako se crna rupa pojavi blizu Zemlje? Bili bismo ko loptica za golf...
Foto: Profimedia

Sabijanje

(VIDEO) Šta ako se crna rupa pojavi blizu Zemlje? Bili bismo ko loptica za golf...

Tech -
Crne rupe su odavno izvor mnogih misterija i konfuzije, ali sada naučnici tvrde da svakim danom doznaju sve više informacija o ovom fenomenu.

Source: Massive black hole shreds passing star by rumblestaff on Rumble

Kevin Pimblet, profesor fizike na Hal Univerzitetu kaže da bez obzira na to koliko je veliki ili gust objekat, crna rupa ima dovoljno jako gravitaciono polje da ošteti svako telo koje joj "stane" na put.

Gravitacija crne rupe raste toliko velikom brzinom i brzo multiplicira svoju snagu, da bi svemirski brod koji je uhvaćen gravitacijom crne rupe, bio silovito i brzo razvučen i rastavljen u mlaz subatomskih čestica. Taj proces astro-fizičari nazivaju špagetifikacijom.

Sve što uđe u crnu rupu je izgubljeno, nije bitno kolika je veličina objekta jer masa crne rupe generiše sve što u nju uđe. A ako bi se desilo da se, hipotetički, crna rupa pojavi blizu Zemlje, sabila bi je u veličinu loptice za golf, ali bi joj zadržala masu i gravitaciju.

A sama činjenica da crna rupa kruži oko Zemlje je veoma zanimljiva, kao što je i prikazano u naučnofantastičnom filmu Kristofera Nolana "Interstellar".

Source: Interestelar Trailer #3 by renzomaq05 on Rumble

(express.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track