(VIDEO) VODA I VATRA: Evo šta se desi kada su najbolji prijatelji
Foto: Printscreen

Eksplozija

(VIDEO) VODA I VATRA: Evo šta se desi kada su najbolji prijatelji

Tech -
Od malena svi znaju da je voda suprotnost vatri. Ipak, nije uvek tako

Čime ugasiti vatru najviše zavisi od toga šta gori. Jedan od najboljih primera kada voda ne samo da nije odgovor, već i pogoršava situaciju jeste kada gori ulje ili nafta. Ako vam se kojim slučajem zapali ulje u šerpi, nikako ga ne gasite vodom!

Šta se tačno dešava u tom slučaju najbolje se vidi na usporenom snimku visoke definicije.

Ulje i nafta gore na visokim temperaturama i kada se sipa voda preko njih, ona se trenutno pretvara u paru.Para se velikom brzinom širi, što uzrokuje izbacivanje ulja i raspirivanje vatre. Poseban problem je što vatra vrlo brzo izdvaja kiseonik iz vodene pare i dodatno se hrani njime.

Foto: Printskrin/Youtube
Foto: Printskrin/Youtube

Momci sa Jutjub kanala The Slo Mo Guys objašnjavaju da, ukoliko se ovo desi bilo kome u stanu, nikako ne pokušava da ugasi vodom, već da natopi krpu ili peškir i prekrije plamen. Cilj je ugušiti plamen.

On se može ugušiti i vodom, ali treba velika količina koja će ga fizički ugušiti. Dobar primer, samo na mnogo većem stepenu, jeste kako vatrogasne ekipe gase požar na naftnim poljima ne koristeći vodu već eksploziv.Pošto bi ga voda samo dodatno razbuktala, koristi se eksploziv, najčešće dinamit, čija obližnja detonacija izaziva vazdušni udar koji vatru i atmosferski kiseonik fizički gura od izvora goriva. Nešto slično duvanju u sveću.

http://www.youtube.com/watch?v=PbgdRR4yj8Y

(rts.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track