NEOBIČNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA:Jednostavan način da se poboljša odnos u braku?
Foto: Shuterstock

NEOBIČNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA:Jednostavan način da se poboljša odnos u braku?

Zanimljivosti -

Rezultati studije koja je objavljena u časopisu Psychological Science otkrivaju možda najlakši način da poboljšate odnos s partnerom, piše National Geographic Srbija.

Možda zvuči kao neozbiljno bežanje od problema, ali rezultati najnovije sprovedene studije su otkrili jedinstven način da prebrodite nesuglasice u braku i ojačate vaš odnos.

O čemu se radi?

„Zamolili su me da osmislim i testiram brz način da pomognem srećnim bračnim parovima koji se nose sa stresom prilikom odvajanja i premeštaja“, kaže autor studije Džejms K. Meknulti.

Studiju je finansiralo Ministarstvo odbrane SAD-a kako bi pomoglo porodicama koje se suočavaju sa dugotrajnim odvajanjem tokom premeštaja partnera

„Zaista bismo voleli da osmislimo način koji bi mogao da pomogne vojnicima i drugim ljudima su u sličnoj situaciji“, dodaje Meknulti.

Istraživanje

Meknulti i njegove kolege su ispitivale 144 bračna para sa prosečnom starosti od 28 godina. Svi parovi su bili u braku manje od 5 godina, a 40 odsto je imalo decu.

Tokom šest nedelja, jednoj grupi partnera je pokazivano dosta slika svaka tri dana među kojima su se smenjivale slike partnera sa pozitivnim slikama, poput štenaca ili zečeva. Kontrolna grupa je gledala slike partnera u paru sa neutralnim slikama, poput dugmeta na košulji.

Na svake dve nedelje, odnos među partnerima je meren i ocenjivan pozitivnim i negativnim rečima koje su korišćene prilikom posmatranjam niza lica, među kojima je bilo i lice njihovog partnera. Kad su parovi ocenjivani na kraju studije, ispostavilo se da su oni kojima su pokazivane pozitivne slike imali pozitivne reakcije prema partneru i da su uspeli da poboljšaju kvalitet braka.

„Bio sam malo iznenađen da je ovo uspelo“, kaže Meknulti priznajući da je bio skeptičan da će nešto tako jednostavno i nevezano za brak zapravo uticati na odnos među partnerima.

Naravno, autori studije su izričiti u stavu da štenci nisu lek za sve bračne probleme, već da je najbolji način da se partneri bolje povežu pozitivnim interakcijama i da konstantno neguju odnos s partnerom.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PREPORUČUJEMO JOŠ I:

Skriveni dragulj Finske: Hosa, najmlađi nacionalni park u Evropi Top 5 najboljih destinacija za ljubitelje prirode (VIDEO) ENERGIJA BUDUĆNOSTI: Vetroelektrane u Evropi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track