LAZAREVA KLETVA POKOSILA TOPOLU: Prokletstvo broja 7 sa Boja na Kosovu uništava selo u Srbiji!
Foto: Printskrin Youtube

LAZAREVA KLETVA POKOSILA TOPOLU: Prokletstvo broja 7 sa Boja na Kosovu uništava selo u Srbiji!

Zanimljivosti -

Prema starim podacima, Topola je pre bila velika i mnogobrojna. Međutim, na ovo jagodinsko selo bačena je kletva i od tada se nikad nije oporavilo.

Davne 1389. godine, Knez Lazar ga je prokleo jer je odatle na Kosovo trebalo da pođe 700 konjanika, a otišla su samo sedmorica.

Izgovorio je kletvu "da ovo selo nikad nema više od sedam kuća", što se i ispunilo. Ovo selo ima sedam domaćinstava, baš kao u kletvi kneza Lazara.

Prema predanju Topola je pre Kosova bila velika i mnogoljudna, a pružala se od Lukara do Rekovca. Na Kosovo je iz tog sela trebalo da pođe 700 konjanika, ali su otišla samo semorica, otuda i broj sedam u Lazarevoj kletvi.

Iako se za selo zna već vekovima, danas u njemu uglavnom žive doseljenici, dok starosedelaca nema. Broj stanovnika se smanjivao, kao što je knez u kletvi rekao.

foto: Profimedia

Selo bez telefona

Sada je Topola zaseok Mesne zajednice Medojevac. Polako se gasi, nema javnog prevoza ni fiksnih telefona, putevi nisu asfaltirani.

- Svi su nas zaboravili, samo još koji novinar dođe. Više niko i ne zalazi u naše selo. Putevi su se smanjili za metar i po, kuće su opustele, biciklima i magarcima prelazimo po nekoliko kilometara do puta gde čekamo autobus, kažu meštani.

- Znamo za Lazarevu kletvu, svi to znaju u okolini. Kuće su oronule, stare su više od sto godina. To više niko ne može da popravi, jer su od slame, blata i drveta.

- Gasi se Topola, stigla nas je Lazareva kletva. U selu je teško, mnogi napuštaju selo, jer nema posla. Sveli smo se na sedam živih domaćinstava, a to su: Avramovići, Đorđevići, Stojadinovići, Andrejići, Radosavljevići, domaćinstvo komšije Miodraga i moje. Kako je Lazar rekao tako se i obistinilo. Ni ja nisam poreklom odavde, nego iz Dragoševca, odakle su došli moji dedovi, priča Milenko Andrejić, dodajući "da nema uslova da se selo oporavi i ponovo oživi".

foto: Printskrin Youtube

Lazareva kletva

"Ko je Srbin i srpskoga roda, a ne došao na boj na Kosovo, ne imao od srca poroda, ni muškoga ni devojačkoga, od ruke mu ništa ne rodilo, rujno vino ni pšenica bela, rđom kapo dok mu je kolena."

foto: Printskrin Youtube

(Kurir.rs/srbijadanas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vidovdan za Srbiju sudbonosan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track