REZULTATI NAJNOVIJEG ISTRAŽIVANJA: Zaprepastićete se kada saznate šta se sve nalazi na novčanicama!
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

REZULTATI NAJNOVIJEG ISTRAŽIVANJA: Zaprepastićete se kada saznate šta se sve nalazi na novčanicama!

Zanimljivosti -

Poslednje istraživanje koje su sproveli američki naučnici pokazalo je da se na novčanicama nalazi mnogo nečistoća od očekivanih bakterija, virusa i gljivica. Rezultati naučne studije, objavljene u aprilu, koju je sproveo Univerzitet u Njujorku, pokazali su da se na novčanicama koje kruže Njujorkom nalazi na stotine različitih bakterija.

foto: Profimedia

Tu su salmonela, stafilokoke, ešerihija koli i propionibacterium acnes, odnosno bakterija koja uzrokuje nastanak akni, ali i mnogo više od toga.

Tragovi kokaina pronađeni su na 80 odsto uzoraka, a zabeleženi su i tragovi morfijuma, heroina, metamfetamina i ametamina. Na listi se takođe nalaze i ostaci hrane, DNK tragovi kućnih ljubimaca i tragovi fekalija. Iako se teške bolesti ne prenose baš često novcem, naučnici će pokušati da pronađu najbolji način za čišćenje novčanica između transakcija.

Izlaganje starijih novčanica ugljen-dioksidu na određenim temperaturama i pod određenim pritiskom, dovodi do uklanjanja ulja i prljavštine koji dospevaju sa ljudskih prstiju, dok visoke temperature ubijaju mikrobe koji bi inače neometano mogli da opstanu na novcu. Savet istraživača je da nakon dodirivanja novčanica svakako izbegavate kontakt s kožom i da dobro operete ruke.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Dailymail, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track