ČUDESNI METEORI: Manastiri među oblacima
Foto: Shutterstock

KAKO DOĆI DO SVETINJA NA LITICI VISOKOJ 500 METARA

ČUDESNI METEORI: Manastiri među oblacima

Zanimljivosti -

Visoke litice koje poput stubova streme ka nebu u grčkoj regiji Tesaliji dom su pravoslavnih manastira u kojima se verska dužnost obavlja već 1.000 godina.

Izgrađeni su na skoro nedostupnim vrhovima stena, od kojih su neke visoke i do 500 metara.

Manastiri se nalaze kraj grada Kalambake, na severozapadnom delu Tesalske ravnice, u blizini reke Penej i na istočnim padinama planinskog masiva Pind u srednjoj Grčkoj.

Kako su nastali

Kalambaka ima svega 12.000 stanovnika i dugu i bogatu istoriju. Ostaci grčkog hrama ugrađeni su u najstariju crkvu, koja je izgrađena još u 10. veku. Za vreme Drugog svetskog rata nemačka vojska ga je, tokom okupacije Grčke, zapalila, ali je nakon završetka rata ponovno izgrađen.

Od 24 sagrađena manastira, danas ih je ostalo šest i poznati su pod imenom Meteori, odnosno Lebdeće stene. Njihovu jedinstvenost i lepotu prepoznao je i Unesko, koji ih je stavio na svoj spisak svetske baštine 1988. godine.

Dok su se monasi skupljali oko stena još u 10. veku, prvi i najveći manastir, Veliki Meteor, izgradili su 400 godina kasnije. Svaki je imao jednu ili dve crkve, prostorije za monahe i trpezariju. Neki su u funkciji i dan-danas. Kraj je postao popularan medu turistima i hodočasnicima 1960, kada su izgrađeni putevi koji vode do grada.

Neverovatan prizor

Danas se do manastira može popeti stepenicama urezanim u stene i mostovima, ali pre 1920. penjanje do njih bio je pravo umeće koje je uključivalo merdevine ili povlačenje do vrha užetom i mrežama.

Ako se uputite u ove krajeve, obilazak Meteora koštaće vas 25 evra, a možete obići manastire, ići na planinarenje po stenama i doživeti prelep zalazak sunca na njima.

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OD A DO Š: Upoznajte Dunav i Đeram pijacu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track