JUBILEJ: Nepoznate činjenice o Karađorđu
Foto: Kurir Štampano

AUSTRIJANAC PIŠE O VLADARU

JUBILEJ: Nepoznate činjenice o Karađorđu

Zanimljivosti -

O velikom srpskom vojskovođi nekoliko profesora je sa raznih aspekata dalo svoje viđenje događaja kada je vođa Prvog srpskog ustanka ubijen 26. jula 1817. godine u Radovanjskom lugu

Povodom 200-godišnjice smrti vožda Đorđa Petrovića Karađorđa, održana je svečana promocija knjige „Karađorđe i njegovo nasledstvo za srpsku istoriju“ u Velikoj Plani i Starom Selu.

O velikom srpskom vojskovođi nekoliko profesora je sa raznih aspekata dalo svoje viđenje događaja kada je vođa Prvog srpskog ustanka ubijen 26. jula 1817. godine u Radovanjskom lugu, a jedan od njih bio je i austrijski istoričar, profesor dr Volfgang Rorbah.

Rorbah je istražujući o ovom događaju po austrijskim dokumentima pronašao da je Đorđe Petrović služio u austrijskoj armiji, gde je dobio čin oficira, a učitelj mu je bio čuveni general feldmaršal Laudon, koji je oslobodio Beograd.

- Bilo mi je interesantno da istražujem o voždu koji je ubijen tamo gde je moja majka rođena 1910. godine, u Starom Selu kod Velike Plane. U vojnom arhivu Beča se čuvaju planovi Kalemegdanske tvrđave koji pokazuju da je ona građena od tri zida između kojih su tajni prolazi - kaže Rorbah.

Izdavači knjige su Institut za savremenu istoriju Beograd, prof Momčilo Pavlović, Centar za kulturu Masuka Velika Plana i Dom kulture Velika Plana Vlada Marjanović.

Kurir / M. C.

Foto: Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Šta je to Miroslavljevo jevanđelje?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track