KAKO DA SAČUVATE KIČMU: Bolnim leđima ne odgovara prsni stil
Foto: Shutterstock

U MORU ILI BAZENU

KAKO DA SAČUVATE KIČMU: Bolnim leđima ne odgovara prsni stil

Zanimljivosti -

Leđni stil plivanja najmanje od svih opterećuje kičmu, ali i ovde treba biti veoma oprezan

Nema osobe koja bar jednom u životu nije osetila bol u leđima. Kod ovog problema odlično pomaže plivanje, ali treba biti oprezan i znati kako se pravilno kretati u vodi.

Osim kod starijih, bol u leđima se sve više pojavljuje i kod mladih osoba, što je povezano sa sedenjem, nedovoljnom fizičkom aktivnosti i viškom kilograma.

foto: Shutterstock

Postoji više različitih stilova plivanja, ali nismo svi jednako vešti sa svakim od njih. Zato vam donosimo nekoliko saveta kako da pravilno plivate ako vas muči bol u leđima.

1. Prsno

Nastojanjem da se noge približe površini vode kičma se veoma isteže, naročito u donjem delu, što može dovesti do pojave bolova. Zato je za osobe koje imaju problema u lumbalnom delu leđa savet da izbegavaju ovaj stil plivanja, ali ako je to jedina tehnika kojom vladaju, tada treba spustiti noge i donji deo tela dublje u vodu, tako da ono bude u skoro vertikalnom položaju u odnosu na njenu površinu, a pojačati rad ruku kako telo ne bi tonulo. Nogama treba raditi kao da vozite bicikl ili da pravite žablje pokrete.

foto: Shutterstock

2. Kraul

Ovaj stil takođe opterećuje donji deo leda, a kod osoba s bolnim vratnim delom kičme, česte rotacije u stranu prilikom uzimanja vazduha takođe mogu izazvati bol.

3. Leđno

Ovaj stil plivanja najmanje opterećuje kičmu, iako i ovde treba biti oprezan jer prilikom rotacije trupa kod zaveslaja rukama može doći do preopterećenja, naročito ako su u pitanju ozbiljne deformacije. Zato treba plivati lagano i nikako ne praviti nagle pokrete.

Važno

ŠTA KAD LEĐA ZABOLE U VODI

Ako tokom plivanja osetite bol, odmah izađite iz vode i čučnite na puna stopala kako biste istegli leđne mišiće. Nakon toga lezite na ravnu i tvrdu površinu.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track